Пожежа на російському нафтовому терміналі може спричинити дефіцит у галузі - експерт

Пожежа на російському нафтовому терміналі може спричинити дефіцит у галузі - експерт

Укрінформ
Естонський експерт з економіки Райво Варе, який раніше працював у сфері транзиту російських нафтопродуктів, вважає, що атака на російський порт Усть-Луга призвела до великих збитків, що може спричинити дефіцит у галузі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє національний мовник ERR.

За словами Варе, збитки внаслідок пожежі в Усть-Лузі становлять до шести мільйонів тонн нафтопродуктів, що «не виб'є ґрунт з-під ніг», але може спричинити дефіцит у галузі.

«З переробки газового конденсату виходить багато різної продукції, і, ймовірно, частина її йшла на експорт. А це означає, що якоюсь мірою знецінений експорт буде замінений газоконденсатною сировиною, що менш знецінилася. Це найбільший удар для компанії-власника «Новатек», кілька проєктів якої було зупинено через санкції. Цей термінал був пристойною грошовою машиною, яка зараз уже не працює», - сказав естонський експерт.

На його думку, наслідки можуть позначитися і на військовій сфері, якщо вони супроводжуватимуться тимчасовим припиненням постачання палива. Зокрема, це може вплинути на постачання авіаційного палива, проте не матиме вирішального значення для ведення війни.

Читайте також: Ціни на нафту знижуються після відновлення видобутку у Лівії

Порт Усть-Луга - один із головних західних експортних центрів Росії, розвиток якого почався в 1994 році й дуже прискорився під час правління Володимира Путіна. «Це було таке представницьке місце, дещо близьке серцю для нього та кола його друзів, які також займають там ключові пости», - зазначив Варе.

Він експертно оцінює, що збитки в Усть-Лузі настільки великі, що «термінал відновити роботу найближчим часом не зможе». Відновлення після пожежі залежить від того, що саме ушкоджено. «Наприклад, потрібні спеціальні насоси, які просто неможливо дістати відразу і які, наскільки я знаю, теж знаходяться під санкціями. Їх треба звідкись привезти, але в такому поспіху це зробити неможливо. Навіть якщо вони спробують зробити це контрабандним шляхом, буде потрібно багато часу, вийде набагато дорожче», - вважає експерт.

Порт Усть-Луга, який постраждав 21 січня в результаті атаки українських дронів, є одним з двох основних портів Росії на Балтійському морі, що використовуються для експорту енергоносіїв. Він розташований лише за кілька десятків кілометрів від кордону з Естонією.

Як повідомляв Укрінформ, унаслідок нічної атаки українськими безпілотниками нафтовий термінал «Усть-Луга Ойл» в Ленінградській області зупинив роботу. Відповідальність за операцію взяла СБУ.

Російський завод «Новатек», розташований на узбережжі Балтійського моря, також призупинив роботу після атаки українських безпілотників.

Фото: Liis Treimann

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-