Укренерго очікує, що ЄС збільшить пропускну спроможність для експорту електрики до 500 МВт

Укренерго очікує, що ЄС збільшить пропускну спроможність для експорту електрики до 500 МВт

Укрінформ
НЕК "Укренерго" очікує позитивного рішення щодо збільшення пропускної спроможності міждержавних перетинів для експорту електроенергії до Європи на 100 МВт - до 500 МВт.

Про це в інтерв'ю виданню "Економічна правда" повідомив головний диспетчер ОЕС України Віталій Зайченко, передає Укрінформ.

"У нас на поточний момент експорт обмежений 400 мегаватів. Ми активно працюємо з європейськими сусідами, щоб його збільшувати. Сподіваємося, що найближчими днями отримаємо цифру 500 мегаватів", - сказав Зайченко.

Він зазначив, що на пожвавлення експорту електрики можна очікувати навесні, коли настане сонячна погода. Водночас, з огляду на воєнні ризики, Україна потребує й імпорту електроенергії.

Зайченко також наголосив, що минулого тижня (8-14 січня) енергосистема перебувала на межі введення відключень, але тоді дефіцит вдалося подолати за рахунок максимального включення всіх енергоблоків, які можна було включити, зниженню споживання через знеструмлені населені пункти та можливості виробітку ГЕС.

"Можна впевнено сказати, що до кінця зими так балансуватися ми не зможемо, тому що вода для ГЕС закінчується. Гарантувати, що до кінця зими вистачить водного ресурсу, який ми використовували вчора, абсолютно нереально", - сказав Зайченко.

Читайте також: Укренерго попереджає про можливий дефіцит електроенергії

Головний диспетчер підкреслив, що одним із варіантів уникнути відключень є імпорт електроенергії. "Якщо не буде імпорту та аварійної допомоги, то єдиний варіант для диспетчера, щоб збалансувати систему – ввести обмеження. Першими під обмеження в такому випадку потрапляють промислові підприємства. Нам би цього не хотілося, бо промисловість це – кров економіки", - додав він.

Зайченко закликав українців ощадливо споживати електрику, щоб уникнути примусових обмежень.

Як повідомлялося, з 1 грудня 2023 року Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії збільшила технічну можливість для імпорту електроенергії Україною та Молдовою на 500 МВт - до 1700 МВт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-