Нафтогазові доходи Росії у 2023 році скоротились майже на чверть - Гетманцев

Нафтогазові доходи Росії у 2023 році скоротились майже на чверть - Гетманцев

Укрінформ
Для України і партнерів є дуже важливим, щоб обмеження для російської економіки не зупинились на 12-му пакеті санкцій, наголошує голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Як передає Укрінформ, він написав у Телеграмі, що нафтогазові доходи Росії у 2023 році скоротились майже на чверть. Вони склали 8,82 трлн рублів, це більше так званого "базового рівня", але менше плану (у законі про бюджет було закладено 8,94 трлн рублів) і на 2,8 трлн рублів (–23,9%) менше, ніж у 2022 році.

За словами Гетманцева, у Мінфіні РФ це пояснили тим, що 2022 рік був дуже вдалим для нафтогазової галузі: на його початку ціна на нафту Urals не опускалась нижче 85 доларів за барель, а газ качався у Європу практично за довоєнним графіком майже 5 місяців. У 2023 році ситуація була значно гіршою: нафта падала до 50 доларів за барель, а "Газпром" ще більше скоротив експорт – до рівня пізніх радянських часів.

Надходження податку на видобуток корисних копалин (ПДПІ) зменшились на 7,2% для нафти та на 35% для газу - до 7,8 і 1,2 трлн рублів відповідно. Експортні мита скоротилися в цілому на 61% - з 2,5 трлн до 977 млрд рублів, зауважив Гетманцев.

За його словами, в результаті провалу нафтогазових доходів дефіцит бюджету РФ другий рік поспіль перевищив 3,2 трлн рублів, а загалом за два роки склав понад 6,5 трлн рублів.

Читайте також: РФ вже витратила на війну з Україною понад $167 мільярдів - Forbes

"На жаль, є і невтішна новина – російський бюджет суттєво підтримали не-нафтогазові доходи (у тому числі в результаті вливань в ОПК). Вони становили 20,3 трлн руб. (+18,1% до плану, та на 25% більше, ніж у 2022 р.). Ці додаткові 3,1 трлн руб. дозволили відповідно збільшити витрати (+3,3 трлн руб. до плану) та утримати дефіцит у межах, передбачених законом про бюджет", - підкреслив голова профільного комітету ВР.

Витрати становили 32,4 трлн рублів за плану 29,1 трлн, а дефіцит — 3,24 трлн (1,9% ВВП, у 2022 році – 3,3 трлн, або 2,1% ВВП).

"На жаль, - зазначив Гетманцев, - у держави-агресора все ще достатньо ресурсів, щоб як мінімум у 2024-2025 роках підтримувати спроможність вести війну".

Тому, заявив, він, "дуже важливо для нас і наших партнерів, щоб обмеження для російської економіки не зупинились на 12-му пакеті санкцій – потрібні нові й нові пакети, перекриття можливостей для обходу санкцій, запроваджених раніше, конфіскація активів банку росії з їх подальшою передачею Україні, щоб фінансові втрати для країни - агресора були набагато більш помітними і знижували її потенціал продовжувати військові дії".

Читайте також: Мають бути перекриті схеми обходу Росією санкцій - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, Європейський Союз 18 грудня 2023 року ухвалив 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії.

Зокрема введена заборона на прямий або непрямий імпорт, закупівлю або трансфер російських алмазів. Ця заборона поширюється на алмази, що походять з Росії, на ті, що експортуються з Росії, на ті, що транспортуються Росією, а також на російські алмази, що оброблені в третіх країнах, і набуває чинності з 1 січня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-