Зараз Чорноморський зерновий коридор дає ширші можливості - посол Боднар

Зараз Чорноморський зерновий коридор дає ширші можливості - посол Боднар

Ексклюзив
Укрінформ
Чорноморська зернова ініціатива була дуже важливою та вигідною для України й світу, оскільки запобігла глобальній продовольчій кризі. Коридор, що діє сьогодні дає ширші можливості за обсягом та кількістю товарів.

Про це в інтерв'ю Укрінформу сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

“Чорноморська зернова ініціатива була дуже важливою та вигідною для України й усього світу. Вона дозволила утримувати в балансі ціни на зерно, запобігла нестачі зерна у світі та глобальній продовольчій кризі… Функціонування т.зв. гуманітарного коридору по виходу кораблів з портів України фактично за обсягом та кількістю товарів показує кращі результати, ніж це було, коли діяла зернова ініціатива”, - сказав Боднар.

Дипломат нагадав про те, що коридор, який діє сьогодні, безпечніший, бо пролягає територіальними водами Румунії, Болгарії та Туреччини. А за чотири місяці ним пройшло більше 500 кораблів, і це більше 14 млн тонн товарів, які застраховані міжнародними компаніями.

“Це демонструє альтернативу Чорноморській зерновій ініціативі. Але я б не відкидав можливість ведення перемовин за участю Туреччини і ООН, наприклад, для створення умов безпечного судноплавства, аби інші країни могли заходити в українські порти і не відчувати загрози від Росії”, - сказав посол України в Туреччині.

Читайте також: Супровід суден «зерновим коридором» можливий після ухвалення політичного рішення - Неїжпапа

За його словами, ООН продовжувала перемовини і намагалася повернути Росію до чотиристороннього формату, але вимоги, що висуває Москва, є відвертим намаганням обійти санкції. 

Як повідомляв Укрінформ, в кінці минулого року генсек ООН заявив про те, що відновлення повноцінного функціонування Чорноморської зернової ініціативи в колишній формі навряд чи матиме сенс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-