Австрійська харчова компанія поскаржилася на безмитний імпорт цукру з України до ЄС

Австрійська харчова компанія поскаржилася на безмитний імпорт цукру з України до ЄС

Укрінформ
Австрійський харчовий концерн Agrana, який продовжує заробляти гроші в Росії, виступив з критикою безмитного імпорту цукру з України до ЄС, який перешкоджає прибуткам концерну.

Як передає Укрінформ, із відповідними скаргами виступив в інтерв'ю АРА новий генеральний директор Agrana Штефан Бюттнер.

"Це (великі обсяги безмитного імпорту цукру з України до ЄС – ред.) – значна втрата для нас, тому що ми втратили значний обсяг продажів, а також втратили маржу і маємо вищі витрати на зберігання", - заявив Бюттнер.

За його словами, імпорт українського цукру мав "величезний вплив" на продажі концерну, який займається виробництвом цукру, фруктів та крохмалю, в Румунії, Болгарії та Угорщині. Бюттнер також зазначив, що вигоду насправді отримують цукротрейдери, які експортують цукор до Європи, а не безпосередньо українські буряківники.

Зазначається, що до червня 2022 року Україна могла експортувати до ЄС лише близько 20 тис. тонн цукру на рік. З метою підтримки українського сільського господарства, яке страждає від російської агресії, Євросоюз скасував деякі сільськогосподарські тарифи до червня 2024 року. З огляду на це у поточному 2023/24 маркетинговому році очікується імпорт з України до 700 тис. тонн цукру. На цьому тлі гендиректор Agrana висловив припущення, що квота на український цукор має становити максимум 200 тис. тонн на рік.

Читайте також: В Австрії відбулося найбільше в історії банкрутство холдингу з торгівлі

При цьому австрійський концерн продовжує працювати в країні-агресорці Росії, де в Agrana є свій завод, і не розглядає планів виходу з неї. За словами Бюттнера, концерн засуджує російську війну проти України, однак припинення бізнесу у РФ не відповідає економічним інтересам компанії. "Вихід з Росії є ні юридично, ні економічно можливим з нашої точки зору, - сказав він.

Компанія Agrana, акції якої котируються на фондовій біржі, в першу чергу відома кінцевим споживачам в Австрії завдяки своєму бренду "Wiener Zucker". У групі працює близько 9 тис. осіб на 55 виробничих майданчиках по всьому світу.

Як повідомляв Укрінформ, посол України в Австрії Василь Химинець закликав до потужної військової та фінансової допомоги Україні та припинення ведення будь-якого бізнесу з терористичною Росією після нічної повітряної атаки РФ на українські міста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-