Ембарго на імпорт українських продуктів є безстроковим - польський міністр

Ембарго на імпорт українських продуктів є безстроковим - польський міністр

Укрінформ
Ембарго на українські продукти буде безстроковим - до окремого розпорядження про його відміну.

Про це під час пресконференції заявив у четвер міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський, передає Укрінформ із посиланням на міністерство сільського господарства і розвитку села РП.

“Кордони не відкриватимуться, ембарго на українську продукцію буде безстрокове, до його відміни”,- заявив Секерський після зустрічі з представниками фермерських організацій Польщі.

За його словами, він підтримує реалізацію постулатів фермерів, але це вимагає часу. Міністр підкреслив, що немає підстав вважати, що те, що він раніше пообіцяв аграріям, не буде реалізовано.

Як повідомляв Укрінформ, польські аграрії, попри запевнення уряду РП у виконанні їхніх вимог, усе ж відновили з 4 січня блокаду руху фур поблизу пункту пропуску “Медика-Шегині”. Фермери вимагають отримання дотацій на закупівлю кукурудзи, збереження в цьому році сільськогосподарського податку на рівні 2023 року та продовження можливості отримання позик для забезпечення ліквідності.

Міністр Секерський раніше вже пообіцяв польським аграріям виконати їхні вимоги. Однак вони вирішили відновити блокаду, оскільки не отримали письмових запевнень з боку глави уряду РП Дональда Туска щодо готовності виконати їхні вимоги.

Читайте також: Польща наразі не скасовуватиме заборону на імпорт українського зерна - міністр

6 листопада 2023 р. польські перевізники заблокували рух вантажівок на кордоні з Україною у пунктах пропуску «Ягодин - Дорогуськ», «Краківець - Корчова», «Рава-Руська - Гребенне».

Згодом до них приєднались польські аграрії у пункті пропуску "Шегині-Медика", висуваючи свої вимоги. Перед Різдвяними святами вони призупинили протест, очікуючи, що уряд піде на поступки у виконанні їхніх вимог.

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. Дію заборони було продовжено до 15 вересня 2023 року. Після цього Євросоюз не продовжив тимчасових обмежень щодо українського зерна.

Польський уряд на чолі з Матеушем Моравецьким з 15 вересня самостійно заблокував імпорт українського зерна на польський ринок, проте його транзит через територію Польщі здійснюється.

Фото із соцмереж

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-