Рада підприємців - про програму е-резидентства: Це масштабування цифрової економіки України

Рада підприємців - про програму е-резидентства: Це масштабування цифрової економіки України

Укрінформ
Програма електронного резидентства має показати, що Україна і під час війни здатна продемонструвати високі темпи розвитку завдяки залученню нових інвесторів та розвитку цифрової економіки.

На цьому наголосив керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, коментуючи Українському радіо запуск бета-тестування відповідної програми, передає Укрінформ.

"Завдання цього проєкту ― показати, що Україна і під час війни спроможна демонструвати себе як країна, що показує високі темпи економічного розвитку завдяки залученню нових інвесторів та розвитку так званого цифрового бренду держави... Це ― масштабування нашої цифрової економіки, що дасть можливість мінімізувати ризики, пов’язані з нестачею кадрів", - розповів Забловський.

Він пояснив, що люди, які живуть в інших державах і хочуть вести бізнес в Україні, можуть його відкрити дистанційно. Для цього їм треба буде пройти так звану одноразову верифікацію офлайн в українській консульській установі країни перебування. А потім усі процедури, пов’язані з відкриттям банківського рахунку, реєстрацією, веденням бізнесу, сплатою податків, відбуватимуться виключно в онлайн-режимі.

"Фізична верифікація ― це нормальна процедура, особливо під час війни, для того, щоб унеможливити ризики, пов’язані з людьми, які не повинні вести бізнес в Україні з точки зору санкційної політики, наприклад. Думаю, цей запобіжник не буде відлякувати охочих", - сказав керівник секретаріату.

За його словами, фокус презентованої версії ― малий бізнес країн Європи та Азії, насамперед сектор IT та фахівці сфери креативної економіки.

Читайте також: Уряд затвердив механізм отримання іноземцями е-резидентства

"Подібні проєкти вже працюють в Естонії та Грузії, де були започатковані такі можливості. Багато українських бізнесменів також скористалися такими пропозиціями від естонського та грузинського урядів. Тому виникла ідея масштабувати успіх і запровадити цей досвід в Україні. Планували це зробити ще до війни, але довелося відтермінувати. Зараз проходить так зване бета-тестування у більш закритому режимі, після чого проєкт запрацює для таких країн, як Індія, Пакистан, Словенія, Таїланд. Далі перелік зростатиме", - зазначив він.

Забловський додав, що в умовах технологічної революції, цифровізації процесів цей інструмент дасть можливість зменшити залежність від фізичної кількості працівників, які обслуговують економіку України, і залучити наших представників по всьому світу ― і вимушених біженців, і представників української діаспори ― з метою створення вже цифрової доданої вартості у процесі розвитку економіки.

"Гадаю, наш проєкт буде не менш успішним, ніж у Грузії, Естонії та інших країнах", - зазначив він.

За його словами, електронне резидентство можна порівняти зі спрощеним ФОП: "Єдине, що ви все будете здійснювати дистанційно, за винятком одноразової офлайн-верифікації".

Водночас, додав Забловський , передбачені заходи контролю.

"Якщо ми говоримо про сплату податків, без фінансових транзакцій тут не може обійтися, адже ми маємо частину міжнародних зобов’язань, приміром, запобігання відмивання коштів тощо. Контроль буде, але не обтяжливий для тих, хто хоче вести бізнес онлайн, все здійснюватиметься спрощено і доступно. Якщо ж ви почнете раптом зловживати, то будуть такі санкції, як в Естонії ― позбавити, закрити тощо. Є запобіжники, і це нормальна практика, так воно працює в усьому світі", - наголосив Забловський.

Як повідомлялося, в Україні розпочалося закрите бета-тестування послуги електронного резидентства для іноземних підприємців, які мають намір сплачувати податки в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-