ЄС оновив мапи Транс'європейської транспортної мережі для України та Молдови

ЄС оновив мапи Транс'європейської транспортної мережі для України та Молдови

Укрінформ
Єврокомісія підписала меморандуми про порозуміння високого рівня з Україною й Молдовою щодо долучення цих країн до вдосконалення та розвитку Транс'європейської транспортної мережі TEN-T.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Комісії.

«Сьогодні Єврокомісія підписала (меморандуми про) порозуміння високого рівня з Україною і Молдовою щодо розвитку транс’європейської транспортної мережі на їх територіях та щодо покращення взаємопоєднання з ЄС», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, оновлені карти в рамках розвитку TEN-T для обох країн також відображують нові пріоритети у сфері транспорту, з огляду на наслідки агресивної війни Росії проти України. Ці зміни будуть відображені у нових регуляторних правилах щодо функціонування TEN-T, які набудуть чинності на початку 2024 року, що дозволить подовжити відразу чотири європейські транспортні коридори на територію України й Молдови.

Читайте також: Україна візьме участь у конкурсі інфраструктурних проєктів ЄС із фінансуванням у €7 мільярдів

Адаптовані карти транспортних шляхів допоможуть покращити сполучення між Україною і Молдовою, що набуває особливого значення після рішення Європейської Ради розпочати переговори про входження до ЄС з обома країнами. Україна і Молдова на початку поточного року підписали з Єврокомісією угоди про асоціацію з цим проєктом, що надає їм можливість подавати заявки на використання Фонду поєднання Європи для проєктів з розвитку транспортної інфраструктури в рамках європейської мережі TEN-T.

«Підписані сьогодні (меморандуми про - ред.) розуміння є ще одним ключовим кроком для того, щоб привести Україну й Молдову ближче до нашого спільного ринку. Після подовження чотирьох Європейських транспортних коридорів в Україну і в Молдову, розвитку шляхів до портів Маріуполя та Одеси, ми зміцнимо транспортне сполучення між цим регіоном і ЄС. Обидві країни віднині можуть подавати на фінансування інфраструктури в рамках Фонду поєднання Європи для проєктів вздовж цих коридорів», - зазначила з цього приводу Єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян.

Як повідомляє Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури у Фейсбуці, остаточно оновлені індикативні мапи Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T) будуть схвалені ЄС у квітні 2024 разом з ухваленням відповідного Регламенту.

Читайте також: Україна за сприяння Єврокомісії реалізує шість проєктів розбудови західного кордону

«Це рішення є стратегічним кроком у процесі інтеграції України в ЄС та сприятиме реалізації ініціативи «Шляхи солідарності» щодо експорту української аграрної продукції та доставки гуманітарної допомоги в Україну» — зазначив віце-премʼєр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

За інформацією міністерства, зокрема, до TEN-T включили нові маршрути, які ведуть до кордону з Польщею та Молдовою та були визначені пріоритетними для розвитку залізничного сполучення з ЄС із застосуванням інфраструктури колії європейського стандарту 1435 мм. Йдеться, зокрема, про ділянку Львів – Рава-Руська – Люблін.

Крім того, в оновлену мапу внесено маршрути Одеса - Березино - Басарабяска (на Кишинів та Рені, Молдова); Житомир - Вінниця - Ямпіль (на Ришикани, Молдова); Чоп - Ужгород - Самбір - Львів; Красноград - Полтава, Красноград - Харків, Красноград - Дніпро.

В оновленій мапі понизили у статусі маршрути, які ведуть до кордону з країнами агресорами (раніше Єврокомісія виключила з мережі TEN-T російські та білоруські маршрути, а також понизила в статусі маршрути на території ЄС на стиках з цими країнами-агресорами).

У Мінвідновлення зазначили, що приєднання нових українських маршрутів дозволить залучити фінансування ЄС, зокрема гранти Європейської комісії у рамках інструменту CEF – Connecting Europe Facility, для реалізації інфраструктурних проєктів, спрямованих на розвиток Транс'європейської транспортної мережі на території України.

Читайте також: ЄС включив українські логістичні шляхи до Трансєвропейської транспортної мережі

Як повідомлялося, після початку російської військової агресії проти України та початку військової блокади українських чорноморських портів Європейський Союз започаткував так звані «коридорів солідарності» на кордонах з Україною, які дозволили Україні продовжити експортно-імпортні операції із використанням транспортних шляхів на суходолі. Розвиток таких шляхів сприяв участі України в проектах розвитку транс’європейської транспортної мережі, що набуває особливого значення для безпеки України та усього континенту в умовах триваючої військової агресії Росії проти України.

Фото: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-