Україна за сприяння Єврокомісії реалізує шість проєктів розбудови західного кордону

Україна за сприяння Єврокомісії реалізує шість проєктів розбудови західного кордону

Укрінформ
Україна у рамках програми «Механізм «Сполучення Європи» (CEF) реалізує 6 проєктів розбудови західного кордону, розроблені спільно з Польщею, Румунією, Угорщиною та Словаччиною.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури у Фейсбуці.

«Пріоритет Мінвідновлення – збільшити пропускну здатність пунктів перетину кордону. Це важливо для розвитку експортної логістики та оптимізації транспортних потоків. Загальна вартість схвалених Єврокомісією проєктів – понад 200 млн євро. Вже працюємо над розробкою нових заявок на наступний рік. Фокус уваги – також на розбудові прикордонної інфраструктури», - зазначив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач.

Проєкти будуть реалізовані на умовах співфінансування. 50% коштів мають виділити держави - автори проєктів, інші 50% – Єврокомісія. Програмою передбачається модернізація автомобільних та залізничних пунктів пропуску, майданчиків для паркування вантажівок, а також закупівля обладнання для митного та прикордонного контролю.

Програма розбудови охопить такі пункти пропуску: «Ягодин – Дорогуськ»; «Краківець – Корчова»; «Мостиська II – Медика»; «Порубне – Сірет»; «Вадул-Сірет – Дорнешті»; «Бережанка – Лужанка» та «Захонь – Чоп».

Як повідомлялось, віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, а також єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян 6 червня підписали угоду про участь України у програмі ЄС «Механізм «Сполучення Європи» (СЕF).

Читайте також: В Україні планують побудувати або модернізувати 21 пункт пропуску на кордоні з ЄС та Молдовою

CEF – один із ключових фінансових інструментів Євросоюзу для розвитку інфраструктурних проєктів у Європі. Він направлений на розвиток транс’європейської транспортної мережі, проєктів відновлюваної енергетики та цифрової економіки. Загальний бюджет CEF до 2027 року становить 21 млрд євро. Тепер Україна має доступ до цих коштів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-