Завдяки «транспортному безвізу» експорт вантажівками до ЄС зріс на 30% - Кубраков

Завдяки «транспортному безвізу» експорт вантажівками до ЄС зріс на 30% - Кубраков

Укрінформ
Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та Європейським Союзом дозволила збільшити український експорт вантажівками на 30% у 2023 році порівняно із 2021-м.

Про це заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков під час другого засідання Спільного комітету угоди, передає Укрінформ із посиланням на Мінвідновлення у Фейсбуці.

"Завдяки угоді експорт товарів саме вантажівками у напрямку країн ЄС зріс на 30% у цьому році, якщо порівнювати із 2021, коли діяла дозвільна система перевезень. Поруч з цим, угода – це основний елемент «Шляхів солідарності» для підтримки експорту зернових в умовах відсутності стабільних альтернативних шляхів та морської блокади", - сказав Кубраков.

Зазначається також, що у 2022 році порівняно із 2021-им експорт українських товарів дорогами до ЄС зріс на 40%. Імпорт зріс на 11% у 2022 році та на 25% у 2023 році, порівнюючи із 2021-м.

Читайте також: У Єврокомісії підтримують збереження «транспортного безвізу» для України

Крім того, на 48% більше товарів було експортовано до країн ЄС дорогами за півтора роки дії угоди, ніж за аналогічний період до її підписання. Імпорт за цей період зріс на 44%.

Як повідомлялося, у червні 2022 року Україна і ЄС підписали Угоду про лібералізацію вантажних перевезень на один рік. Цьогоріч дія угоди була продовжена до червня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-