Заборона російського скрапленого газу: у ЄС досягли попередньої згоди

Заборона російського скрапленого газу: у ЄС досягли попередньої згоди

Укрінформ
Рада ЄС і Європарламент досягли попередньої політичної згоди щодо правового регулювання, яке встановлює спільні правила внутрішнього ринку для відновлюваних джерел енергії, природного газу та водню.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі Ради ЄС.

«Ця угода принесе багато переваг споживачам і нашій планеті. Це скоротить наше використання викопного палива та зменшить нашу залежність від імпорту викопного палива. Це дозволить перейти на відновлювані джерела енергії та посилити безпеку постачання. І що важливо, це захистить споживачів», - заявила міністр з екологічних перетворень та демографічних проблем Іспанії Тереза Рібера Родрігез.

Сторони, зокрема, домовилися про те, що правове регулювання міститиме положення, які дозволятимуть державам-членам встановлювати обмеження на постачання природного газу, в тому числі скрапленого природного газу (СПГ), з Росії чи Білорусі, з метою захисту основних інтересів безпеки держав-членів або ЄС, у той час враховуючи цілі щодо безпеки постачання та диверсифікації.

Читайте також: Фінляндія хоче заборонити експорт скрапленого газу із Росії

Зазначається, що угода, досягнута сьогодні, тепер має бути схвалена та офіційно прийнята обома установами.

За даними Bloomberg, ця угода надасть країнам ЄС вибір самостійно забороняти російські поставки скрапленого природного газу (СПГ) без запровадження нових енергетичних санкцій на рівні Євросоюзу.

Читайте також: Німецька держкомпанія відновила торгівлю скрапленим газом із РФ - Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, з січня по вересень 2023 року Європа імпортувала приблизно стільки ж російського скрапленого природного газу (СПГ), скільки за аналогічний період минулого року. Проте Іспанія та Бельгія подвоїли імпорт скрапленого газу з Росії за цей період у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Фото: depositphotos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-