Через блокування на кордоні з Польщею експорт знизився на 40% - Гетманцев

Через блокування на кордоні з Польщею експорт знизився на 40% - Гетманцев

Укрінформ
Унаслідок блокування українсько-польського кордону експорт через ці пункти пропуску знизився на 40%, а держбюджет України втратив 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів.

Про це заявив у ефірі телемарафону «Єдині новини» голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає кореспондент Укрінформу.

«Безперечно, це потужний удар по нашій економіці та по нашому експорту... Ми маємо на 40% зменшення експорту через відповідні сухопутні пункти пропуску. Маємо заяву від перевізників про втрати у 400 млн євро тільки за перші два тижні цієї блокади... А якщо говорити про бюджет, то за результатами листопада можемо чітко визначити, що бюджет втратив 9,3 млрд грн від недонадходження митних платежів. Це величезні гроші, які недоотримала армія і які конче нам сьогодні потрібні», - заявив народний депутат.

За його словами, на сьогодні маємо недовиконання плану по митниці на 19%, хоча у жовтні було перевиконання.

Читайте також: Польща вимагатиме відновлення дозволів для українських перевізників - міністр

«Уряди цих країн (де перевізники блокують кордон - ред.) не повинні очікувати, поки ситуація стане критичною. Вони повинні зрозуміти, що ця ситуація б'є по них. Послаблюючи Україну, вони зміцнюють нашого спільного ворога і призводять до того, щоб він потужніше вдарив по їхніх же економіках. Зважаючи на те, що блокуванням займаються маргінальні політичні сили, які точно не представляють більшість у цих країнах, переконаний у тому, що на цьому тлі не треба гратися в політику, а треба виконувати європейський закон, який дозволяє вільний рух транспортних засобів по території ЄС», - наголосив голова парламенського комітету.

Як повідомляв Укрінформ, 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: «Корчова – Краківець», «Гребенне - Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин». Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Протестувальники хочуть, щоб угода була розірвана, а дозвільний режим перетину кордону відновили з 1 січня.

Читайте також: У черзі на кордоні з Польщею стоять 2,5 тисячі вантажівок - Демченко

23 листопада польські аграрії долучилися до протесту і, висуваючи свої вимоги, розпочали блокування руху вантажного транспорту на пункті пропуску «Медика – Шегині» поблизу Перемишля.

Спілка перевізників Словаччини 1 грудня о 16:05 розпочала блокування руху вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Нємецке» на кордоні з Україною.

Станом на ранок 5 грудня рух для вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Нємецке» розблокований.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-