Україна цього тижня хоче провести переговори з Польщею та ЄС щодо розблокування кордону

Україна цього тижня хоче провести переговори з Польщею та ЄС щодо розблокування кордону

Укрінформ
Київ сподівається провести цього тижня переговори з Польщею та Європейською комісією стосовно блокування польськими далекобійниками українських вантажівок на кордоні.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

«Цього тижня ми сподіваємося провести переговори в тристоронньому форматі, – заявив по телебаченню в понеділок торговий представник України Тарас Качка.

За його словами, блокування може вплинути на критично важливі поставки енергоресурсів для України.

Читайте також: Єврокомісія може покарати Польщу за блокаду перевізниками кордону з Україною - ЗМІ

Найбільшою мірою це стосується скрапленого газу, меншою – бензину й дизельного пального, сказав посадовець, додавши, що також постраждав імпорт з країн Балтії, а не лише з Польщі.

Він назвав це «передкризовою ситуацією».

За його словами, Київ готовий обговорити додаткові правила для поліпшення роботи як українських, так і польських далекобійників.

Читайте також: Перемовини з Польщею поки без результатів, блокування триває - прикордонники

Минулого тижня Україна і Польща провели переговори стосовно блокування, але обидві сторони повідомили про відсутність прогресу. У неділю українська влада заявила, що на польському боці кордону застрягло близько 3 тис. вантажівок, зокрема з паливом та гуманітарною допомогою.

Як повідомляв Укрінформ, блокування розпочалося з 6 листопада біля трьох найбільших пунктів пропуску Корчова – Краківець, Гребенне – Рава-Руська, Дорогуськ – Ягодин.

Читайте також: День простою на кордоні з Польщею коштує українським перевізникам мінімум 300 євро

Серед вимог до уряду Польщі – повернення практики дозволів для українських перевізників; посилення для іноземців правил перевезень за ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту); неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо її фінансова діяльність відбувається не на території ЄС; створення окремої черги для автомобілів на номерах країн ЄС; створення окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур, отримання доступу до української системи «Шлях».

За даними Міністерства інфраструктури України, в середньому щомісяця через 8 контрольно-пропускних пунктів українсько-польський кордон перетинають 40 – 50 тис. вантажівок, що удвічі більше, ніж до війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-