Заборона імпорту агропродукції: Сольський розповів про переговори з окремими країнами та ЄС

Заборона імпорту агропродукції: Сольський розповів про переговори з окремими країнами та ЄС

Укрінформ
Україна продовжує перемовини з країнами Європейського Союзу, які у квітні цього року заборонили імпорт української аграрної продукції, зокрема з Угорщиною та Словаччиною.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"З цими країнами (які заборонили імпорт агропродукції з України - авт.) ми саме зараз у переговорах. По-друге, є активні переговори з Євросоюзом, тому що очевидно: ці країни не можуть приймати односторонні рішення", - сказав міністр.

Сольський зазначив, що Угорщина та Словаччина не забороняли транзит української агропродукції.

Читайте також: Польща має прийняти понад 3000 вагонів та чотири поїзди з українським зерном - Укрзалізниця

"Ми маємо бути відверті із собою, з ринком і з українськими фермерами. Ми сильні конкуренти для Європейського Союзу і для будь-кого у світі. З одного боку, ми маємо цим пишатися, а з іншого - бути готовими до постійних дискусій, які будуть іти стільки, скільки будуть відкриті ринки", - додав міністр.

Читайте також: Болгарія тимчасово заборонила імпорт продуктів з України - транзит дозволений

Як повідомляв Укрінформ, Угорщина та Польща 15 квітня 2023 року ввели тимчасову заборону на імпорт зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з України. З 19 квітня 2023 року почне діяти заборона на імпорт української агропродукції до Словаччини. Водночас, Польща також призупинила транзит продукції українського АПК через свою територію, але планує відновити його з 21 квітня.

Угорщина та Словаччина транзит не зупиняли. Болгарія ввела тимчасово заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України 19 квітня 2023 року, але транзит не обмежувала.

Читайте також: Польща розблокує транзит українського збіжжя з опівночі 21 квітня

У Румунії розглядають можливість призупинення імпорту агропродукції з України.

Єврокомісія 17 квітня 2023 року заявила, що не підтримує рішення країн-членів із запровадження односторонніх обмежень на ввезення зерна та інших продовольчих товарів з України. Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс 19 квітня проведе зустріч з представниками п'яти країн ЄС, що межують з Україною, за участю самої України, задля обговорення питання імпорту української агропродукції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-