Україна працює над продовженням та розширенням «зернової угоди», попри дії рф – посол

Україна працює над продовженням та розширенням «зернової угоди», попри дії рф – посол

Укрінформ
Україна зацікавлена не лише у продовженні, а й розширенні Чорноморської зернової ініціативи (як географічно, так і щодо переліку експортної продукції) та попри спроби росії гальмувати роботу “зернового коридору”, проводить відповідну роботу в цьому напрямку.

Про це в коментарі Укрінформу сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

“19 березня закінчується черговий термін дії угоди, зараз тривають консультації, щоб цю угоду, принаймні в такому ж обсязі, продовжити. Але в інтересах української сторони її не тільки продовжити, а також розширити географію портів, кількість товарів, які можуть бути вивезені, через цей коридор. Для нас, звичайно, важливий базовий елемент - це продовжити угоду, але також працюємо над її розширенням”, - сказав Боднар.

Дипломат припускає, що російська сторона буде намагатися використовувати всі методи впливу, щоб затягнути питання продовження цієї угоди або максимально виторгувати для себе умови щодо вивозу свого зерна і своїх товарів з їхньої території.

“Насправді росія вже ставить палки в колеса, й цей процес проходу кораблів через Босфор і Дарданелли проходить з великим запізненням. Інспекції, яка російська сторона затягує, призводять, до незначної кількості кораблів, які проходять інспекції”, - сказав Боднар.

Посол України в Туреччині вказує на те, що угоду Україна укладала з посередниками, тому дії росії спрямовані, в першу чергу, проти них.

“Насправді, у нас є чітка угода, яку ми уклали з посередниками, і з посередниками ми ведемо саме про це переговори, щоб угода, принаймні в такому обсязі як вона була підписана 22 липня 2022 року, була продовжена. А те, що російська сторона намагається там використовувати чи маніпулювати тим меморандумом, який вона підписувала з ООН, - це її відносини з ООН. І в даному випадку для нас це не має бути ключовим як для української сторони”, - сказав Боднар.

Виконавчий директор Ради зовнішньої політики «Українська призма» Геннадій Максак, коментуючи агентству перспективу продовження “зернової угоди”, вказує на її значення для глобальної продовольчої безпеки та зацікавленість Туреччини в її продовженні.

Читайте також: Входження Миколаївщини до «зернового коридору» дасть імпульс великому бізнесу - Кім

“Ми говорили про це, і дійсно маємо певну проблему, що росія може відмовитися (від продовження дії “зернової угоди” - ред.), але є таке загальне оптимістичне бачення, що угоду буде продовжено, й ми чекаємо на це... Ми бачимо, що Туреччина дуже зацікавлена бути партнером у цьому процесі, висловлює солідарність з Україною та необхідності цей “зерновий коридор” мати для експорту зерна, бо це - питання не лише нашої економіки, а питання світу, бо це - продовольча безпека”, - сказав Максак.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в Женеві розпочалися переговори між представниками ООН та заступником міністра закордонних справ росії сергієм вершиніним про можливе продовження "зернової угоди".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-