В Україні планують побудувати 10 заводів із виробництва біометану за два роки

В Україні планують побудувати 10 заводів із виробництва біометану за два роки

Укрінформ
В Україні за підтримки Європейського інвестиційного банку планують побудувати до кінця року 5 заводів із виробництва біометану, ще стільки ж наступного, що наблизить нашу державу до заміщення імпорту природного газу.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду на нараді із представниками Мінагрополітики, Міненерго, Мінекономіки, Державної митної служби, операторами ГТС та асоціацій, передає Укрінформ з посиланням на сайт парламенту.

ФотО: пресслужба Апарату ВР
Фото: пресслужба Апарату ВР

«Мінагрополітики разом з Комітетом будуть звертатися з проханням донорської підтримки в межах 50 млн доларів для агропереробки, зокрема розвитку виробництва біометану та біоетанолу. Сподіваємось, це тільки початок. Відповідно, ми як законодавці, готові підтримувати наших аграріїв у цих ініціативах, тож працюємо над законопроєктами», - зазначив Гайду.

Читайте також: Ощадбанк отримав від ЄІБ ліміт фінансування у €25 мільйонів для підтримки бізнесу

Він уточнив, що найбільше біометану в Україні можна генерувати із соломи зернових культур та стебел кукурудзи, які залишаються на полях після жнив. Його виробництво може допомогти відмовитись від імпорту газу, а також налагодити процес експорту виробленого палива.

«Оскільки Україна має найбільшу в Європі площу сільськогосподарських земель, то потенціал виробництва біометану великий. Бачимо зацікавленість аграріїв. А отже, будуть і нові робочі місця, нові підприємства. Виробництво біогазу з агропродукції – це крок до енергонезалежності України », - резюмував Гайду.

Як повідомлялось, Уряд України та Європейська комісія уклали Меморандум щодо стратегічного партнерства у сферах біометану, водню та інших синтетичних газів.

Читайте також: Для залучення інвестицій потрібні механізми страхування воєнних ризиків – Свириденко

Мета співробітництва – поглиблення співпраці у розвитку відновлюваної енергетики, зокрема, екологічно чистих, сталих газів та їх деривативів, а також синхронізація зусиль щодо прискорення «зеленого» переходу.

Фото: depositphotos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-