ЄС має посилити санкції проти технологічного сектора рф – глава МЗС Чехії

ЄС має посилити санкції проти технологічного сектора рф – глава МЗС Чехії

Укрінформ
Європейський Союз повинен запровадити подальші санкції проти російського технологічного сектору з метою обмежити його можливості виробляти зброю та ракети, які він використовує у війні проти України.

Про це міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський заявив в інтерв’ю Reuters після зустрічі голів МЗС ЄС у Брюсселі, передає Укрінформ.

«Ми маємо шукати нові та креативні шляхи посилення наших санкцій, як зменшити здатність (росії) виробляти зброю, ракети, які використовуються для обстрілу критичної інфраструктури України», - сказав Липавський. 

Читайте також: Боррель: Санкції проти росії працюють - вона втрачає по $40 на кожному барелі нафти

За його словами, протидія Бельгії та Угорщини забороні на торгівлю алмазами та співробітництву в галузі ядерної енергетики з рф означає, що ЄС, швидше за все, не зможе досягти необхідної одностайності для запровадження таких заходів.

Міністр додав, що ЄС має посилити покарання тих, хто санкції намагається обійти, а також посилити відсіч російській пропаганді.

Липавський підкреслив необхідність загалом збільшити допомогу Україні.

«Щоб покласти край конфлікту, нам потрібно озброїти Україну. Щоб Україна змогла захистити себе, а Росія не змогла надалі проштовхувати цей порядок денний імперіалізму та крадіжки території», - сказав чеський політик.

Читайте також: Кулеба закликав ЄС запровадити нищівні санкції проти російської індустрії ракет і безпілотників

Він висловив сподівання, що Німеччина дозволить іншим країнам передати їх танки німецького виробництва. Водночас політик не вважає передачу важких танків «ескалацією», адже країни ЄС уже надають Україні інші типи танків, а також ремонтують їх для подальших бойових дій.

За словами Липавського, оскільки угода про військову допомогу Україні у розмірі 500 млн євро вичерпує передбачений ЄС бюджет у розмірі 3,5 млрд євро, його необхідно поповнити.

Липавський також поінформував, що у четвер та п'ятницю в Празі відбудуться експертні переговори представників Німеччини, Нідерландів, Польщі та країн Балтії, які зацікавлені у створенні спеціального міжнародного трибуналу для судового переслідування вищого політичного та військового керівництва рф за вторгнення в Україну.

Читайте також: Євросоюз у лютому планує запровадити десятий пакет санкцій проти рф - журналіст

Як повідомлялося, напередодні міністри закордонних справ країн-членів ЄС погодилися в Брюсселі виділити ще 500 млн євро військової допомоги Україні, а також обговорили додаткові санкції проти росії. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-