Зернова угода довела свою життєздатність, наразі стоїть питання її продовження - посол України

Зернова угода довела свою життєздатність, наразі стоїть питання її продовження - посол України

Укрінформ
Зернова угода, до завершення якої залишилося менш як 60 днів, довела свою життєздатність, наразі стоїть питання її продовження. 

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ у вівторок, 24 січня. 

"Зараз стоїть питання про продовження цієї (зернової - ред.) ініціативи, оскільки залишилося менше ніж 60 днів до її завершення, і це зараз одне з актуальних питань... Свою життєздатність ця ініціатива підтвердила", - сказав Боднар.

У цьому контексті він нагадав, що в розвиток цієї угоди Президент Володимир Зеленський започаткував  ініціативу Grain From Ukraine, а в результаті взаємодії з турецькою стороною багато українського зерна переробляється в Туреччині і потім надходить на ринки тих країн, які потребують зернових продуктів. 

Дипломат зауважив, що зерновим коридором транспортується не той обсяг продукції, який би ми хотіли, оскільки  представники країни-агресора у Спільному контрольному центрі постійно намагаються загальмувати процес перевірок суден. 

"Звичайно, ми могли б робити значно більше, але на сьогодні це ефективний процес, і це єдиний шлях постачання у великих обсягах зерна, яке ми вирощуємо",  - констатував посол України. 

Він зазначив, що робота зернового коридору є одним з пріоритетів взаємодії України і Туреччини. 

Читайте також: У січні вдвічі скоротилась кількість суден, які щодня проходять Босфор «зерновим коридором»

"Я переконаний, що це стане одним з елементів реалізації  Формули миру Президента Зеленського, одним з ключових  елементів якої є питання продовольчої безпеки у світі. Я вірю, що Туреччина також відіграє свою ключову роль", - спрогнозував Боднар.  

Як повідомлялося, за результатами чотиристоронніх переговорів, організованих Туреччиною, Угоду про Чорноморський зерновий коридор було продовжено на 120 днів з 19 листопада 2022 року відповідно до рішення, прийнятого Туреччиною, ООН, рф та Україною.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-