Обстріли відрізали ЗАЕС від резервної лінії електропередач - МАГАТЕ

Обстріли відрізали ЗАЕС від резервної лінії електропередач - МАГАТЕ

Укрінформ
З учорашнього вечора Запорізька АЕС відрізана від резервної лінії електропередач напругою 330 кіловольтів на правому березі Дніпра - її пошкоджено внаслідок обстрілів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії, поширеному у п’ятницю.

Цей інцидент "підкреслює нестабільність постачання електроенергії з мережі", заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Зазначається, що ЗАЕС, шість реакторів якої зупинені, продовжує отримувати електроенергію, необхідну для охолодження реакторів, від зовнішньої лінії електропередач (750 кВ) - єдиної з чотирьох, котрі працювали до російського вторгнення.

Група експертів МАГАТЕ, яка перебуває на ЗАЕС, повідомила, що в четвер о 21:35 станція втратила з’єднання з резервною лінією "Феросплавна-1" внаслідок пошкодження на другому березі Дніпра. Масштаби пошкодження ще не визначені, але роботи з відновлення ведуться, додали в МАГАТЕ.

Читайте також: МЗС висловило протест через приїзд заступника глави адміністрації путіна на Запорізьку АЕС

"Феросплавна-1" була останньою резервною лінією електропередач Запорізької АЕС, і життєво важливо, щоб вона була відновлена якнайшвидше", - сказав Гроссі, наголосивши, що всі воєнні дії, які загрожують ядерній безпеці України, мають бути негайно припинені.

Він зазначив, що продовжує консультації з Україною та росією стосовно якнайшвидшого запровадження зони ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

Як повідомляв Укрінформ, усі 9 блоків вітчизняних атомних електростанцій на підконтрольній Україні території працюють на максимальній потужності.

Читайте також: Шмигаль назвав дії загарбників на ЗАЕС безпрецедентними

Запорізьку АЕС російські війська захопили 4 березня. Загарбники розміщують на її майданчику військову техніку та боєприпаси, постійно обстрілюють як прилеглу територію, так і саму станцію, руйнуючи лінії електропередач і спричиняючи відключення зовнішнього живлення. Причому в цих обстрілах ворог звинувачує ЗСУ.

Українська влада наголошує, що для відновлення ядерної безпеки росія повинна повністю вивести свої війська та техніку із Запорізької АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-