Канада поновила санкції проти росії, що стосуються турбін для Nord Stream

Канада поновила санкції проти росії, що стосуються турбін для Nord Stream

Укрінформ
Уряд Канади оголосив про скасування введеного кілька місяців тому винятку із санкцій проти росії, коли був наданий дозвіл на повернення з ремонту турбін компанії Siemens для забезпечення роботи російського газопроводу Nord Stream.

Про це йдеться у заяві міністра закордонних справ Канади Мелані Джолі, оприлюдненій на офіційній Twitter-сторінці, передає Укрінформ.

«росія намагалася посіяти розкол (серед членів Північноатлантичного альянсу – ред.), коли стверджувала, що турбіна, яка ремонтується в Монреалі й підпадає під санкції Канади проти рф, потрібна для забезпечення роботи Nordstream 1 на повну потужність», - заявила глава зовнішньополітичного відомства.

Тож, у липні уряд Канади - після контактів з Україною і європейськими союзниками - оголосив про введення тимчасового виключення із санкцій для росії, аби повернути відремонтоване обладнання в Німеччину. Таким чином, росія була позбавлена формального приводу припиняти експорт в Європу.

Читайте також: Польський суд скасував штраф Газпрому на $6 мільярдів за Nord Stream 2

Однак путін спочатку відмовився збільшити експорт через Nordstream 1 до нормального рівня, після чого у вересні сталися вибухи на газопроводі. За результатами розслідування шведської прокуратури, вони були результатом «грубої диверсії». Наразі трубопровід не працює, а російська сторона не визначила навіть термінів, коли він знову може запрацювати, підкреслила міністр.

«З урахуванням того, що путін був змушений продемонструвати відсутність наміру повернути Nordstream 1 коли-небудь до повноцінної роботи, а сам трубопровід був виведений із ладу, уряд Канади вирішив скасувати тимчасове виключення із санкцій»,- наголошується у заяві.

Міністерка пояснила, що Канада ухвалила таке рішення, бо обставини, пов’язані з виключенням із санкцій, змінилися, і більше не служать своїй цілі.

Читайте також: Молдова подасть до суду на «Газпром» - звинувачують у провокуванні енергокризи

«Таке рішення було прийнято після чергової тісної взаємодії з українськими, німецькими та іншими європейськими союзниками»,- зауважила глава МЗС Канади.

Як повідомлялося, напередодні канадський уряд оголосив про наступний крок у підтримці енергобезпеки України. Зокрема, Канада перерахує 115 мільйонів доларів мита, отриманого від імпорту з росії й білорусі, на ремонт електромережі Києва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-