Молдова подасть до суду на «Газпром» - звинувачують у провокуванні енергокризи

Молдова подасть до суду на «Газпром» - звинувачують у провокуванні енергокризи

Укрінформ
Влада Молдови подасть до суду на російський концерн «Газпром», який звинувачує у провокуванні енергетичної кризи в країні.

Про це розповів міністр інфраструктури Молдови Андрій Спину, передає Укрінформ із посиланням на NewsMaker.

За його словами, юристи вже готують деталі звернення.

"Газпром" винен у тому, що ми змушені закуповувати газ та електроенергію на міжнародному ринку. І ми готуємось подати до суду на концерн за невиконання контракту. Також ми вимагатимемо компенсації збитків, бо з їхньої вини ми змушені перенаправляти кошти, брати кредити. Ми підписали контракт та розраховували на нього. Він чинний, «Газпром» не пропонував переглянути чи розірвати його. Також концерн не пропонував скоротити обсяг постачання. Вони просто ігнорують свої зобов'язання та мають заплатити за це», — розповів Спину в інтерв'ю DW.

Міністр також зазначив, що "Газпром" став ненадійним партнером. «Останніми роками вони показали, що здатні на все. І якщо ви мене запитаєте, що ще може зробити „Газпром“, то я не зможу відповісти. Вони перекрили газ болгарам, італійцям, німцям, в Україну, відключили Польщу та Фінляндію. Але вони не можуть вимагати від нас заплатити за газ для Придністров'я. Ніхто в Кишиневі ніколи не погодиться на це і у нас є контракт. Ми все сплатили», - додав він.

Читайте також: «Його це не стосується»: у Молдові відповіли путіну щодо зберігання газу в Україні

Щодо невдоволення російського президента володимира путіна тим, що Молдова зберігає частину закупленого газу в Україні, Спину підкреслив, що «це наше суверенне право». «Ми можемо зберігати куплений газ будь-де. Не путіну нам вказувати», - додав він.

Як повідомлялося, з 5 грудня, Moldovagaz отримує газ із двох джерел. Як раніше розповідав очільник компанії Вадим Чебан, 5,7 млн кубів у рамках чинного контракту Молдові постачає «Газпром». Ще 3,5 млн кубометрів Moldovagaz закуповує у Energocom.

За підсумками досягнутої домовленості між Кишиневом та Тирасполем майже весь російський газ надходить до Придністров'я, зокрема МДРЕС для виробництва електроенергії, а газ Energocom призначено споживачам на правому березі Дністра. При цьому міністр інфраструктури Андрій Спину зазначив, що зобов'язання сплатити російський газ лягає на лівий берег.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-