Загроза глобальній продовольчій безпеці виходить тільки від росії – Зеленський

Загроза глобальній продовольчій безпеці виходить тільки від росії – Зеленський

Відео
Укрінформ
Світ укотре переконався в тому, що загроза глобальній продовольчій безпеці виходить тільки від росії.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав у своєму відеозверненні до громадян, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні в нас є вагомий дипломатичний результат для нашої держави й усього світу – експортна зернова ініціатива продовжить працювати. російський шантаж ні до чого не призвів. Принципово й дієво відреагувала ООН і особисто Генеральний секретар Гутерреш. Діяв і Президент Туреччини Ердоган. Вчасно й справедливо реагували й інші провідні суб’єкти міжнародних відносин. Укотре всі переконалися, що в нашому регіоні є тільки одна загроза глобальній продовольчій безпеці, і це – російська федерація, більше ніхто», - сказав Зеленський.

Читайте також: Зернова ініціатива продовжить працювати, шантаж росії ні до чого не призвів – Зеленський

Він зазначив, що вся ця ситуація моментально відбилась і на показниках на біржах відбулося деяке здешевлення пшениці й кукурудзи. Адже щоразу, коли активізується російський шантаж, продовольство дорожчає. І щоразу, коли світ не піддається на шантаж, агропродукція дешевшає.

"А якби російського нападу на Україну не було, то не було б навіть і примарної загрози глобальної продовольчої кризи. Бо кожна російська ракета, яка б’є по наших портах, по елеваторах із зерном, по електростанціях, які живлять наше агровиробництво, у підсумку бʼє по рівню життя десятків мільйонів людей у багатьох країнах. Це і Єгипет, Алжир, Сомалі, Судан, Ліван, Бангладеш, Індія, Китай, Індонезія, В’єтнам. Цьогоріч вони переплатили десятки мільярдів доларів за продукти харчування – і лише з вини росії, лише через божевільну російську агресію, яка дестабілізує міжнародну торгівлю", - підкреслив Глава держави.

Читайте також: Зеленський подякував Ердогану за активну участь у збереженні зернової угоди

Зеленський нагадав про те, що вдень говорив з Президентом Туреччини Ердоганом, зокрема про безпеку зернового коридору й Чорного моря загалом, про роботу Кримської платформи, про повернення українських військовополонених і політичних в’язнів.

"Також детально говорили про постійні російські провокації, про іранські дрони, про ракетні удари російської армії. Наприклад, цього ранку російський літак запустив крилаті ракети неподалік Зміїного, і вони фактично перелітали через маршрути зернового коридору. І кожен такий російський запуск – а вони майже щоденні – прямо загрожує продовольчому експорту. І це відповідальність партнерів – працювати разом, щоб зменшити російську загрозу", - розповів Президент.

Читайте також: Робота «зернового коридору» поновлюється – Ердоган

Як повідомляв Укрінформ, 29 жовтня російська федерація заявила про вихід із Чорноморської зернової ініціативи, обґрунтувавши своє рішення "атакою на кораблі чф" у бухті Севастополя, в чому вона звинуватила Україну та Велику Британію. Попри демарш рф 31 жовтня 12 суден із зерном залишили українські порти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-