Україна ініціює запровадження ембарго на російські добрива у наступному пакеті санкцій ЄС

Україна ініціює запровадження ембарго на російські добрива у наступному пакеті санкцій ЄС

Укрінформ
Україна буде наполягати, щоб у наступний пакет санкцій ЄС було включено ембарго на добрива з рф.

Про це сказала перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу міністерства.

«Ми будемо ініціювати через МЗС включення до наступного пакету санкцій ЄС проти рф заборони на купівлю російських добрив. Європа діє в цьому напрямку послідовно, але все ще недостатньо рішуче. На нашу думку, тільки повна заборона російського експорту може зупинити війну проти України», - сказала Свириденко за підсумками онлайн-зустрічі з асоціаціями хімічної промисловості.

Під час зустрічі, в якій брали участь народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, представники асоціацій хімічної промисловості, також порушувались питання щодо: придбання природного газу, що виробляється в Україні, за пільговою ціною; вирішення логістичних проблем; бронювання працівників; обмеження постачання електроенергії; поширення на хімічні підприємства пільги Закону України про індустріальні парки тощо.

У Мінекономіки зазначають, що найбільш важливим питанням для хімічної галузі є високі ціни на енергоносії. Адже в деяких видах продукції собівартість на 70% складають саме енергоносії. Тому хіміки пропонували продавати їм газ, що видобувається в Україні, за пільговою ціною, або знизити податки.

Свириденко наголосила, що насамперед потрібно забезпечити пільговим газом населення.

«Баланс газу в Україні такий, що ми добуваємо близько 17 млрд кубометрів, а використаємо близько 21 млрд кубометрів цього виду палива. Тобто ми маємо десь купити ще 4 млрд кубометрів. При такій математиці для нас найважливіше забезпечити газом населення та підприємства теплокомуненерго, а питання промисловості розглянути в межах залишків балансу», - пояснила вона.

Водночас, в уряді питання дефіциту електроенергії пообіцяли вирішити після під’єднання Запорізької АЕС до української енергосистеми.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зауважив, що парламент може розглянути ініціативу зі зниження ПДВ для хімічної галузі, якщо буде доведений позитивний ефект від цього.

У той же час він наголосив, що для хіміків може бути запропоноване скасування екологічного податку на час воєнного стану, а також на деякий період після його закінчення. Також дія закону про індустріальні парки може бути поширена і на хімічну галузь.

Окремо сторони підняли питання бронювання працівників. Адже на деяких підприємствах відтік кваліфікованої робочої сили складає до 30% - частина захищає Україну в лавах ЗСУ, а частина людей виїхали за кордон. Наразі розглядається питання щодо спрощення процесу бронювання по дефіцитним спеціальностям.

Також сторони домовились підняти питання налагодження логістики для експорту української продукції на найближчій зустрічі з керівництвом АТ «Укрзалізниця», яка запланована на цей тиждень.

Читайте також: США та Велика Британія домовилися посилити співпрацю щодо санкцій проти росії

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня Європейський Союз остаточно ухвалив восьмий пакет санкцій проти росії через спробу незаконної «анексії» Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква наголосив, що у наступний, дев'ятий пакет санкцій Європейського Союзу проти росії має увійти відключення решти банків від SWIFT, обмеження ціни або заборона на експорт газу, заборона заходу суден у російські порти та на видачу віз росіянам. Санкції також мають розширюватися і щодо білорусі.

Крім того, за його словами, потрібно обмежити ціну на російський газ або запровадити заборону на його експорт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-