росія заблокувала спільну заяву МВФ із засудженням вторгнення в Україну

росія заблокувала спільну заяву МВФ із засудженням вторгнення в Україну

Укрінформ
Країни-члени Міжнародного валютного фонду в п’ятницю майже одностайно закликали рф припинити війну в Україні, однак росія заблокувала публікацію спільного комюніке під час засідання Міжнародного валютно-фінансового комітету.

Про це заявила міністр економіки Іспанії Надя Кальвіно на пресконференції, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

За словами Кальвіно, заклик до припинення війни був сильнішим, ніж на зустрічах МВФ та Світового банку у квітні, оскільки конфлікт спричинив відсутність продовольчої та енергетичної безпеки, зростання цін та ризики для фінансової стабільності.

«Це дуже ясно на людському рівні, на практичному рівні, на об'єктивному рівні – потрібно зупинити війну. Зупинити війну… Це найпростіший спосіб привести світову економіку в кращу форму. Зупинити війну», – сказала директор-розпорядник МВФ Крістіна Георгієва.

Читайте також: Рада закликає парламенти Європи визнати росію державою-терористом - за прикладом ПАРЄ

Настрої Георгієвої підтримала міністр фінансів США Джанет Йеллен, яка заявила на окремій пресконференції: «Очевидно, що найважливіше, і всі згодні з тим, що росія має припинити війну з Україною».

Незгода росії з такими закликами змусила керівний комітет МВФ виступити із заявою голови, сказала Кальвіно, додавши, що вона відображає тверду згоду з багатьох економічних питань.

У спільній заяві, яку представники МВФ зробили через незгоду росії підтримати комюніке, вони закликали центральні банки прагнути цінової стабільності, і зробити пріоритетним у фіскальній політиці захист вразливих груп населення від підвищення вартості життя.

У МВФ також назвали війну єдиним найбільшим фактором, який підживлює інфляцію і сповільнює світову економіку.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Президент України Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту створити новий формат фінансової підтримки України – на зразок того, що був створений у Рамштайні для оборонної допомоги. Він також зауважив, що обговорював з главою МВФ необхідність створення постійної робочої групи, яка займалася б питаннями фінансової підтримки України й оперативно працювала на рівнях міжнародних донорів та країн, що долучаються до цієї допомоги.

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що МВФ підтримує ініціативу Президента Зеленського щодо створення постійного форуму для забезпечення економічної та фінансової підтримки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-