У Мінфіні кажуть, що наступного року базову дотацію громадам планують збільшити на 13 мільярдів

У Мінфіні кажуть, що наступного року базову дотацію громадам планують збільшити на 13 мільярдів

Укрінформ
Проєкт Державного бюджету на 2023 рік передбачає збільшення базової дотації для місцевих бюджетів на 13 мільярдів гривень порівняно з попереднім роком.

Про це повідомив директор Департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Міністерства фінансів Олександр Корень під час організованої Програмою «U-LEAD з Європою» інфoрмаційної сесії для громад у межах навчальної програми «Кроки для фінансистів. П’ять сходинок до бюджету 2023», передає кореспондент Укрінформу.

«Загальні цифри, які ми маємо у проєкті Державного бюджету на 2023 рік: базова дотація (перераховується з державного бюджету місцевим для підвищення їх фіскальної спроможності - ред.) 29 мільярдів гривень, тобто зростання майже на 13 мільярдів порівняно з 2022 роком, та реверсна дотація (фінанси, які місцеві бюджети передають до державного бюджету для горизонтального вирівнювання податкоспроможності громад - ред.) 19,1 мільярда - це теж збільшення порівняно з 2022 роком на 9 мільярдів», - сказав представник Мінфіну.

Він пояснив, що у Держбюджеті зберігається норма, відповідно до якої 64% ПДФО будуть залишатись у місцевих бюджетах територіальних громад.

«Особливості формування місцевих бюджетів зумовлені війною, яка триває в Україні. Вона накладає відбиток не тільки на життя кожного з нас, а й на бюджетні відносини та всі ресурсні питання, пов’язані із забезпеченням обороноспроможності країни і функціонування місцевого господарства кожної громади», - зауважив Корень.

За його словами, проєкт бюджету-2023 як на державному, так і місцевому рівні - це фактично бюджет "з коліс", адже можлива суттєва зміна ситуації у зв’язку з воєнними діями, і це впливає на розрахункові показники, бо не можна визначити і достовірно сказати, якими вони будуть наступного року. Наприклад, визволення території Харківської області впливає і на розрахунки місцевих бюджетів.

«Роблячи розрахунки, ми бачимо, як змінюється ситуація, наприклад, у Харківській області у вересні, коли маємо звільнені території, а за цим іде і зміна пріоритетів у видатковій політиці і в питанні доходів громад», - пояснив Корень.

Читайте також: U-LEAD навчає громади особливостям просторового планування

Він додав, що особливістю бюджетного законодавства на 2023 рік є те, що не планується середньострокового планування, тобто відразу на три роки.

«Тобто, у нас про складання прогнозів на сьогодні не йдеться, бо ми можемо спрогнозувати цифри одного року, а говорити про те, що буде у 2024 чи 2025 році, не випадає», - сказав він.

Директор департаменту зауважив, що у громадах, де велись або ведуться бойові дії, відбувається значний спад надходжень до місцевих бюджетів, а в громадах, де не було бойових дій або вони були неактивні, доходи зростають.

За його словами, відбуватиметься вирівнювання місцевих бюджетів у процесі року для територій, які мають суттєве падіння доходів порівняно з 2021 та 2022 роками. Для цього розроблять відповідний порядок і розподілятимуть додаткові кошти між територіальними громадами, враховуючи падіння доходів, також будуть враховувати міграцію населення.

Читайте також: Експерти U-LEAD навчають громади ефективно управляти відходами

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-