ООН працює над продовженням дії «зернового коридору» на рік

ООН працює над продовженням дії «зернового коридору» на рік

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш і його команда працюють над продовженням ще на рік «зернової ініціативи», термін дії якої завершується наприкінці листопада.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України з посиланням на заяву речника ООН Стефана Дюжарріка.

«Генеральний секретар і його команда ведуть інтенсивні перемовини з цих питань. Пан Гутерреш і команда наполегливо працюють над розширеною Чорноморською зерновою ініціативою», - заявив Дюжаррік.

Водночас голова Генеральної асамблеї ООН Чаба Кьорьоші на засіданні 10 жовтня високо оцінив роботу «зернової угоди».

«Ми діятимемо разом для повного здійснення життєво важливих поставок продовольства з українських портів», - цитує заяву Кьорьоші пресслужба.

У Мінагрополітики зауважують, що питання продовження "зернового коридору" порушує й український бізнес. Так, Європейська бізнес-асоціація звернулася до ООН та Туреччини із закликом продовжити термін дії «зернової угоди» та включити до переліку портів Миколаївський портовий вузол.

Читайте також: З українських портів вийшов «зерновий караван» із семи суден

За даними міністерства, з одеських портів вийшло понад 309 суден із понад 6,9 мільйона тонн аграрної продукції. Частка Азії, Африки, Близького Сходу та інших країн, що не входять до ЄС, становить 52% від обсягу всіх товарів, відправлених Україною за час функціонування "коридору". Частка пшениці у загальному експорті до цих регіонів сягає 66%.

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі 22 липня на пропозицію Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

Перше судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 1 серпня.

За даними Міністерства інфраструктури України, у рамках "зернової ініціативи" Україна вже експортувала 7 мільйонів тонн агропродукції.

Фото: Мінінфраструктури

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-