У Польщі говорять про реальні шанси на участь у програмі обміну ядерними ресурсами США

У Польщі говорять про реальні шанси на участь у програмі обміну ядерними ресурсами США

Укрінформ
Шанси на участь Польщі в американській Програмі обміну ядерними ресурсами (Nuclear Sharing) є реальними.

Про це в коментарі PAP заявив голова комісії Сейму Польщі з питань національної оборони Міхал Ях, передає Укрінформ.

“Шанси доволі реальні, американці не кажуть “ні”. Шанси є, тим більше, що з Туреччиною цю програму призупинено, а ми до цього готові. Тим більше, що американці бачать: Польща відіграє усе більш важливу стабілізаційну роль в політиці безпеки нашого регіону”, - сказав Ях.

Він зазначив: частка Польщі в цій програмі може полягати в тому, що польські пілоти на спеціально обладнаних для цього літаках F-16 братимуть участь у навчаннях з відпрацювання питань бомбардування тактичною ядерною зброєю. Відтак у випадку війни польські пілоти можуть брати учать у такого роду діях. Однак це вирішуватимуть американці, оскільки ця зброя й надалі залишатиметься власністю США.

На його переконання, участь Польщі в програмі Nuclear Sharing значно підняла б позицію і престиж РП в НАТО, і це діяло б як польський потенціал відлякування агресора. Відтак Польща увійшла б до елітарної групи країн-членів НАТО, які допущені до цієї програми. На даний момент, це п’ять країн, а Польща була б шостою.

Як відомо, в рамках програми Nuclear Sharing тактична ядерна зброя США зараз розміщується в Європі на території Бельгії, Німеччині, Італії, в Нідерландах і Туреччині.

Про можливість взяти участь у Програмі обміну ядерними ресурсами напередодні в інтерв’ю польському виданню Gazeta Polska Codziennie заявив президент Польщі Анджей Дуда.

Читайте також: Ядерна риторика кремля не похитне нашу підтримку України - Євросоюз

Як повідомляв Укрінформ, НАТО поки що не фіксує змін у ядерній позиції росії, але залишається пильним щодо цього питання. Минулого тижня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що американська адміністрація попередила кремль у приватному порядку про «жахливі наслідки» для рф у разі застосування ядерної зброї в Україні.

З 24 лютого росія веде повномасштабну війну проти України.

Фото: Stanisław Kowalczuk /East News

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-