Україна спроможна збільшити експорт електроенергії у дев'ять разів - Прем’єр

Україна спроможна збільшити експорт електроенергії у дев'ять разів - Прем’єр

Укрінформ
Україна прагне збільшити ліміти для експорту електроенергії до Європи до 2 700 МВт.

Про це під час пресконференції заявив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми хочемо розширити можливості нашого експорту максимально – до 2 700 МВт. Зараз 300 МВт, але ми хочемо і можемо мати 2700", - сказав Шмигаль.

За словами очільника уряду, зараз Україна експортує електроенергію у межах квоти 300 МВт до Румунії, Словаччини. Крім того, відбувається експорт до Польщі в межах 260 МВт по спеціальній лінії електропередачі. Україна також експортує понад 150 МВт до Молдови та може розширити цей експорт до 600 МВт.

Читайте також: Укренерго пропонуватиме ENTSO-E збільшити ліміти експорту електроенергії в Європу

Шмигаль зазначив, що Європа очікує енергетичної підтримки від України й має запит на постачання від 1 тис. до 4 тис. МВт електроенергії. Водночас забезпечити такі об'єми експорту Україна зможе за умови роботи Запорізької АЕС.

"Якщо ЗАЕС немає в енергомережі України, звичайно, ми себе забезпечимо. Чи будемо мати надлишок для експорту в Європу – це питання насправді на сьогоднішній день неоднозначне", - зауважив Шмигаль.

Він нагадав, що зараз ЗАЕС перебуває в режимі "холодний зупин". При цьому український колектив станції повністю виконує свою роботу в межах технічних регламентів.

Як повідомлялося, НЕК "Укренерго" наступного тижня порушуватиме перед ENTSO-E питання про збільшення лімітів експорту електроенергії до Європи.

Читайте також: Українці будуть забезпечені електрикою за всіх сценаріїв опалювального сезону - Укренерго

Укренерго з 30 червня по 11 вересня отримало понад 3,7 млрд грн на аукціонах із доступу до міждержавних електромереж.

ENTSO-E 4 вересня збільшило до 300 МВт доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії з України в ЄС. Такі можливості для українських експортерів будуть діяти в години найбільшого споживання електроенергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-