Місія здійсненна: що дасть Україні візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Місія здійсненна: що дасть Україні візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Укрінформ
Звіт МАГАТЕ написаний хоч і нейтрально, але в ньому зафіксовані неправомірні дії росії на ЗАЕС

Звіту Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) в Україні та світі чекали не менше, ніж безпосередньо прибуття інспекторів на тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). Й очікування були досить високими: українська влада розраховувала на сприяння МАГАТЕ у деокупації атомного об’єкта.

Однак висновки місії дещо розчарували, й, звісно, росіяни не квапляться залишати Запорізьку АЕС. Укрінформ уважно ознайомився зі звітом МАГАТЕ, а також зібрав думки експертів щодо місії на ЗАЕС та про те, що світ має робити із її висновками далі.

Що побачило МАГАТЕ, а що ні

Дістатися до ЗАЕС іноземним гостям удалося 1 вересня. Спочатку повідомлялося, що місія триватиме кілька днів (у ЗМІ називали дати 31 серпня - 3 вересня), однак більша частина інспекторів на чолі із генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі покинула станцію у той же самий день. На ЗАЕС залишилося шість експертів (всього до складу місії входило 14 представників різних країн), чотири з яких покинули станцію 5 вересня.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

“Ми встановлюємо нашу постійну присутність двома експертами, які продовжуватимуть роботу на місці”, - заявив Гроссі на пресконференції відразу по прибуттю до Відня.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

Тоді ж очільник МАГАТЕ презентував попередні висновки від свого перебування на ЗАЕС, а 6 вересня з’явився повний звіт за результатами місії. У документі на 52 сторінки детально розписані як події, що передували візиту МАГАТЕ на станцію, так і те, що інспектори там побачили, а також дана оцінка дотримання критеріїв ядерної безпеки й рекомендації щодо подальших дій.

Фото: IAEA
Рафаель Гроссі / Фото: IAEA

Нагадаємо, існує сім критеріїв, за якими оцінюється ядерна безпека на АЕС:

  1. фізична цілісність об’єкта;
  2. працездатність системи безпеки та обладнання;
  3. умови роботи персоналу станції;
  4. зовнішнє енергопостачання;
  5. логістичні ланцюжки поставок;
  6. внутрішні та зовнішні системи радіаційного моніторингу, готовності та реагування на надзвичайні ситуації
  7. комунікація із регулятором.

Й МАГАТЕ у своєму звіті фіксує порушення одразу усіх семи критеріїв. Зокрема, агентство вказує на порушення цілісності ЗАЕС внаслідок обстрілів, порушення стабільності зовнішнього електропостачання станції, ланцюжків поставок необхідних матеріалів та обладнання, ненадійність зв’язку станції із Держатомрегулюванням. Інспектори вказують на присутність військової техніки на майданчику ЗАЕС, на обмеження доступу працівників об’єкта до окремих зон, які необхідні для швидкого реагування на надзвичайні ситуації. Крім того, у звіті зафіксована присутність на окупованій станції співробітників росатома та їхнє втручання у роботу українського персоналу.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

В інфографіці МАГАТЕ жоден із критеріїв ядерної безпеки не був представлений у “зеленій” зоні. Критерій фізичної цілісності був віднесений до “червоної” зони, працездатність систем безпеки й підтримка зв’язку із ДІЯРУ - у “жовтій” зоні, умови роботи персоналу й зовнішнє енергопостачання - у “червоно-жовтій” (оцінка надавалася без урахування подій 5 вересня, коли внаслідок обстрілів була пошкоджена остання зовнішня лінія живлення ЗАЕС). Внутрішні та зовнішні системи радіаційного моніторингу, готовності та реагування на надзвичайні ситуації потрапили у “червоно-зелену” зону, логістика - у “жовто-зелену”.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

Агентство ж, звісно, наполягає на припиненні обстрілів ЗАЕС і пов’язаних з нею об’єктів та встановленні охоронної зони ядерної безпеки навколо станції. Водночас МАГАТЕ рекомендує забезпечити роботу системи фізичного захисту АЕС, а також функціонування систем безпеки. Згідно зі звітом, для цього треба вивезти сторонній транспорт із території атомної станції.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

Агентство рекомендує створити належні умови роботи для українських працівників ЗАЕС. Крім того, оскільки оператор станції несе основну відповідальність за ядерну безпеку та захист, він повинен мати можливість виконувати свою місію з чітким розподілом обов’язків та повноважень.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

Серед рекомендацій є і відновлення ліній зовнішнього живлення АЕС (й припинення бойових дій, які можуть їх пошкодити знову), і відпрацювання реагування на надзвичайні ситуації, і забезпечення надійних та резервних засобів та каналів зв’язку, включаючи підключення до Інтернету або супутника, з усіма зовнішніми організаціями, необхідними для безпечної та захищеної роботи об’єкта.

Крім того, МАГАТЕ рекомендує усім зацікавленим сторонам (не називаючи ці сторони) взяти на себе зобов’язання  у питанні поставок на ЗАЕС необхідних витратних матеріалів.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

Реакція спостерігачів на цей звіт була неоднорідною. Серед основних претензій лунало те, що МАГАТЕ не вказала прямо, хто обстрілював ЗАЕС. Також у провину інспекторам ставилося те, що у рекомендаціях не вказано чітко, хто має їх виконувати, і загалом нейтральний тон звіту.

“У звіті не намагаються визначити, хто несе відповідальність за обстріл, який завдав шкоди об’єкту, і неодноразово закликають «всі відповідні сторони» вжити заходів для покращення ситуації. Помірність і очевидний нейтралітет цієї мови можуть затьмарити надзвичайно чітке формулювання російської діяльності, яка підриває безпеку АЕС, і той факт, що звіт не приписує Україні небезпечних дій”, - вважають аналітики Інституту вивчення війни у своєму щоденному звіті.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

Крім того, один із співробітників ЗАЕС на правах анонімності повідомив Суспільному, що інспектори МАГАТЕ не мали змоги поспілкуватися із персоналом станції приватно. “Вони водили Гроссі та інспекторів за своїм маршрутом, показували "мапи прильотів" та привели до них місцевих колаборантів із заявами від "небайдужих громадян" про необхідність припинення обстрілів. Це був цирк", - цитує суспільний мовник працівника ЗАЕС. Зазначалося, що росіяни переконували представників місії, що на станції війська радіологічного, хімічного та біологічного захисту, а не бойові підрозділи російської армії, а ЗАЕС обстрілює ЗСУ.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

Чи дійсно у МАГАТЕ погано з "зором"?

Незважаючи на критику, експерти загалом позитивно оцінюють сам факт візиту МАГАТЕ на тимчасово окуповану станцію. “У мене не було особливих сподівань на те, що місія, по-перше, буде на постійній основі. По-друге, я побоювалась, чи потраплять вони туди взагалі”, - прокоментувала під час пресконференції експертка із питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна.

Ольга Кошарна / Фото: УКМЦ
Ольга Кошарна / Фото: УКМЦ

Постійний характер місії на ЗАЕС вона назвала великою перемогою української дипломатії. За словами експертки, постійне перебування двох представників МАГАТЕ на станції дозволить отримувати об’єктивну інформацію про те, що відбувається на захопленому атомному об’єкті. Крім того, це буде моральною підтримкою для українського персоналу ЗАЕС.

Кошарна також відмічає той розділ звіту, що присвячений роботі працівників ЗАЕС. Зокрема, фіксацію перебування співробітників росатома на станції, які негативно впливають на здатність приймати рішення українським персоналом. “МАГАТЕ засуджує втручання російських атомників у діяльність персоналу”, - зазначила експертка.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

Позитивно вона оцінила й внесення до звіту інформації про перебування військових та воєнної техніки на території ЗАЕС, недопуск інспекторів до аварійного центру.

За словами екс-голови Держатомрегулювання Григорія Плачкова, у звіті МАГАТЕ є кілька позитивних факторів. Зокрема, агентство зафіксувало порушення фізичного захисту об’єкта. Крім того, місія перевірила зберігання ядерних матеріалів й підтвердила, що вони знаходяться на своїх місцях і в кількості, гарантованій Україною.

Григорій Плачков
Григорій Плачков

“В мене є питання щодо оцінки морально-психологічного стану персоналу. Я все ж таки перевів би висновки про це у червону зону”, - зазначив Плачков у коментарі Укрінформу.

Також експерт має зауваження до блоку забезпечення зовнішнього енергопостачання, адже нинішня ситуація із роботою енергоблоку №6 у режимі “острова” є небезпечною.

Фото: Fredrik Dahl / IAEA
Фото: Fredrik Dahl / IAEA

“Ще одне питання - регулюючий контроль з боку нашої держави. На мій погляд, він відсутній. Ми отримуємо якісь дані з атомної електростанції, але фізичного доступу українських інспекторів  до ядерного матеріалу, до персоналу немає. Тому я би цей показник перевів у червону зону”, - зазначив Плачков.

На його думку, українська влада могла би підготувати власні зауваження до звіту МАГАТЕ.

“МАГАТЕ, все ж таки, є технічним органом. Й основне завдання їхньої перевірки було в іншому. Але вони у своєму звіті зафіксували присутність російської воєнної техніки у машинних залах 1, 2, а також присутність російських військових на майданчику ЗАЕС”, - прокоментував Плачков питання, чи повинна була місія визначати, хто обстрілював атомну станцію.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

Кошарна зауважила, що по тексту МАГАТЕ не видно російського впливу. Крім того, у складі делегації не було російських експертів чи тих, на кого агресор міг впливати. Загалом, Кошарна оцінила звіт МАГАТЕ як такий, що не грає на користь росії.

Щодо нейтральності мови звіту вона зазначила, що МАГАТЕ, мовляв, має право не довіряти обом сторонам.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

Аналітики Інституту вивчення війни також зауважують, що документ є зашифрованим засудженням дій росії. Водночас, вони вважають, що російський президент володимир путін спробує використати побоювання, яке викликають його дії, щоб змусити МАГАТЕ та міжнародне співтовариство визнати право росії експлуатувати ЗАЕС.

Плачков же вважає,що використання росією висновків МАГАТЕ для просування нового зразка “мінських переговорів” є неможливим через публічну реакцію агресора на звіт та консолідацію інших держав у цьому питанні.

І що ж далі?

Експерти твердять, що висновки МАГАТЕ можуть стати основою для прийняття рішень стосовно агресора у подальшому.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

“Треба докладати зусилля для того, щоб, відштовхуючись від цього звіту, Україна добивалася виведення воєнних із самого майданчика ЗАЕС і створення зони безпеки довкола неї”, - наголошує Кошарна.

За її словами, відсутність у звіті чіткого кілометражу демілітаризованої зони навколо ЗАЕС дає можливість маневрувати при перемовинах. Крім того, далі мають бути політичні рішення, як-от санкції проти росатому. Плачков же наголошує, що санкції проти російських атомників треба запроваджувати негайно - і звіт МАГАТЕ може стати основою для такого кроку.

Кошарна підкреслює, що Україна має бути піонером у застосуванні обмежень до російської корпорації. Вона також вважає, що Україна має об’єднатися з ЄС, щоб перешкодити будівництву двох енергоблоків в Угорщині. Ці об’єкти будуються за російськими проєктами та за російські гроші.

Фото: IAEA
Фото: IAEA

“Звіт МАГАТЕ може стати плацдармом для усунення росії від прийняття рішень у всіх міжнародних організаціях”, - вважає Плачков. На його думку, потрібно формувати потужну міжнародну коаліцію для забезпечення демілітаризації ЗАЕС.

Очільник НАЕК “Енергоатом” Петро Котін в ефірі національного марафону заявив, що один із варіантів демілітаризації ЗАЕС - це введення миротворчої місії, яку  складатимуть представники умовно нейтральних країн. "Вони (МАГАТЕ - ред.) надали сім рекомендацій, і ми працюємо над тим, щоб створити план по виконанню цих рекомендацій. Ціль цього плану, врешті-решт, у деокупації станції", - сказав Котін.

Петро Котін
Петро Котін

До демілітаризації зони довкола ЗАЕС закликав і генсек ООН Антоніу Гутерріш, а Гроссі наголосив, що МАГАТЕ готова негайно розпочати консультації з цього питання.

Міністр енергетики України Герман Галущенко підкреслив, що виконати рекомендації агентства можна буде тільки після деокупації станції. “Лише ми здатні гарантувати виконання всіх складових безпеки експлуатації, і зацікавлені в цьому, на відміну від росіян", - написав Галущенко у Фейсбуці.

Герман Галущенко
Герман Галущенко

За великим рахунком, місію МАГАТЕ на ЗАЕС не варто сприймати як завершення історії - хоча їй передувало скільки подій, що вистачить на окремий роман. Це лише етап початковий, хоча на нього покладалися завищені очікування. Попереду нас чекає чимало роботи на дипломатичному фронті, адже окупація Запорізької АЕС - це проблема не лише України. Тільки спільними зусиллями міжнародної спільноти ми зможемо позбутися ядерного шантажу росії та перетворити ЗАЕС знову на безпечну електростанцію.

Раніше Укрінформ зібрав хронологію подій, які передували візиту МАГАТЕ на Запорізьку АЕС - подробиці ТУТ. Атомна станція окупована військами рф із 4 березня, і відтоді її використовують як в цілях російської пропаганди, так і для ядерного шантажу.

Вікторія Наконечна, Київ

Перше фото: Fredrik Dahl / IAEA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-