Прямі збитки української інфраструктури внаслідок війни перевищили $114 мільярдів - KSE

Прямі збитки української інфраструктури внаслідок війни перевищили $114 мільярдів - KSE

Укрінформ
Загальна сума прямих збитків інфраструктури України збільшилася до 114,5 млрд доларів США.

Як передає Укрінформ, такі дані оприлюднила Київська школа економіки (KSE Institute).

«Станом на 5 вересня 2022 року загальна сума прямих збитків інфраструктури сягає $114,5 млрд. У порівнянні з останніми обрахунками, збитки, завдані через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури, зросли на $1 млрд», - ідеться в повідомленні.

За оцінками експертів, зростання загальної суми збитків повʼязане зі збільшенням кількості зруйнованих та пошкоджених обʼєктів: промислових підприємств, соціальних закладів та обʼєктів культури, туризму та спорту.

Загалом із початку війни пошкоджено та зруйновано 412 промислових підприємств, в тому числі з урахуванням великих та середніх обʼєктів у східних та південних областях України. Сума збитків становить 9,7 млрд доларів.

Зростає кількість зруйнованих або пошкоджених об’єктів, які надають соціальні послуги. Таких уже 141.

Окрім того, станом на 5 вересня через бойові дії пошкоджено або зруйновано 1 153 культурні, спортивні та туристичні обʼєкти (на 2 млрд доларів).

Згідно з оприлюдненими даним, найбільша частка в загальній сумі збитків належить житловому фонду та інфраструктурі — 72%. Сумарно збитки у цих двох сферах оцінюються у 82,9 млрд доларів.

За даними аналітиків, з початку війни пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 15,3 тис. багатоповерхівок, 115,9 тис. приватних будинків, 44 соціальні центри, 1 118 закладів середньої освіти, 1 991 магазин, 593 аптеки, 188,1 тис. приватних автомобілів, 9,5 тис. автобусів, 492 трамваї та тролейбуси, 978 медзакладів, 511 адмінбудівель.

Читайте також: російська агресія проти України призвела до збільшення інфляції у світі

Як повідомлялося, Міністерство розвитку громад та територій уклало Меморандум про співпрацю з Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO), яка спрямує 50 млн євро на відновлення комунальної інфраструктури у громадах. Крім того, передбачається розширення програми до 200 млн євро за рахунок підтримки інших донорів. Ці кошти будуть спрямовані на житло для внутрішньо переміщених українців та відновлення соціальної інфраструктури (закладів освіти, охорони здоров’я, об’єктів надання адміністративних послуг).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-