Візит МАГАТЕ не приніс відчутних результатів щодо демілітаризації Запорізької АЕС – Шмигаль

Візит МАГАТЕ не приніс відчутних результатів щодо демілітаризації Запорізької АЕС – Шмигаль

Укрінформ
Візит місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію не приніс відчутних результатів у напрямку створення демілітаризованої зони.

Як передає Укрінформ з посиланням на Урядовий портал, про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відкриваючи засідання уряду.

"Ми обговорили (з європейськими партнерами – ред.) необхідність демілітаризації Запорізької атомної електростанції. На жаль, візит МАГАТЕ не приніс у цьому напрямку відчутних результатів. Тому ми пропонуємо створити Міжнародну місію за участі ЄС, ООН та інших організацій, яка сприятиме виведенню російських військ із території ЗАЕС та 30-ти кілометрової території навколо станції, що сприятиме її безпечному функціонуванню", - сказав Шмигаль.

Читайте також: Запорізьку АЕС у разі потреби можуть зупинити – Держатомрегулювання

Він додав, що Україна готова також сприяти енергетичній незалежності ЄС завдяки збільшенню експорту нашої електроенергії.

«Зараз ми експортуємо 300 МВт, а потенціал — у сім разів більше. Так само Україна може бути «газовим сейфом» Європи завдяки нашим найбільшим газосховищам. Всі ці речі були частиною обговорення з європейським та німецьким керівництвом», - зауважив глава уряду.

Крім того, Шмигаль зауважив, що у питанні санкцій необхідні зараз три ключові пункти.

Читайте також: У Генштабі не виключають, що росія може втягнути світ в «обмежений» ядерний конфлікт

"По-перше, візовий бан для росіян в усьому цивілізованому світі. Перший крок у цьому напрямку вже зроблений. Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала повністю призупинити дію угоди про спрощення візового режиму з рф від 2007 року. Ще один вид санкцій, який потрібно довести до логічного завершення, — це відключення від SWIFT усіх російських та білоруських банків", - сказав Шмигаль.

Він також додав, що третє ключове питання — енергетичне ембарго.

"Вугільне ембарго вже працює. Це удар по росії на 8 млрд доларів щороку. Нафтогазові доходи російського бюджету в серпні були на найнижчому рівні від початку війни, але цього замало. Необхідно, щоб якісно запрацювало запроваджене Євросоюзом нафтове ембарго, а також щоб було прийнято рішення про поетапне газове ембарго. Ми говорили, що на початку може бути встановлене значне обмеження на ціну російського газу. Це суттєво обмежить здатність кремля фінансувати війну в Україні", - сказав Шмигаль.

Читайте також: ЗАЕС працює одним енергоблоком - в Енергоатомі кажуть про небезпеку

Європа усвідомила, що росія веде проти неї енергетичну війну, і тепер це усвідомлення має конвертуватися у повну відмову від російських енергоресурсів, наголосив глава уряду.

Як повідомлялося, 6 вересня МАГАТЕ представила звіт за результатами інспекції тимчасово окупованої ЗАЕС. У документі зафіксовано випадки розміщення російської військової техніки на території Запорізької АЕС, зокрема, у машинних залах енергоблоків.

МАГАТЕ у своєму звіті за підсумками місії закликає до негайного створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-