У Генштабі не виключають, що росія може втягнути світ в «обмежений» ядерний конфлікт

У Генштабі не виключають, що росія може втягнути світ в «обмежений» ядерний конфлікт

Укрінформ
Не можна повністю виключати ймовірність прямого втягування провідних країн світу в “обмежений” ядерний конфлікт, тому будь-які спроби росії щодо практичних кроків в застосуванні тактичної ядерної зброї мають бути припинені з використанням всього арсеналу засобів, які є в розпорядженні.

Про це наголошують головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний та перший заступник голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки, генерал-лейтенант Михайло Забродськийв статті для Укрінформу «Як забезпечити воєнну кампанію у 2023 році: український погляд».

«Не можна також і повністю виключати імовірність прямого втягування провідних країн світу в “обмежений” ядерний конфлікт, з яким вже напряму проглядається перспектива Третьої світової війни... Будь-які спроби щодо практичних кроків в застосуванні тактичної ядерної зброї мають бути припинені з використанням всього арсеналу засобів, які є в розпорядженні країн світу. Адже починаючи з цього моменту рф вже стане не лише загрозою мирному співіснуванню для України, інших її сусідів і низки європейських країн, а і державою-терористом воістину світового масштабу», - йдеться в статті.

Автори нагадали, що бойові дії на території України вже продемонстрували, наскільки рф нехтує питаннями світової ядерної безпеки навіть у війні із застосуванням звичайних засобів. Зокрема, з липня 2022 року на території Запорізької АЕС російські війська облаштували військову базу, розмістивши важку артилерію, зокрема реактивні системи залпового вогню БМ-30 “Смерч”.

Читайте також: ЗАЕС працює одним енергоблоком - в Енергоатомі кажуть про небезпеку

На думку Залужного та Забродського, саме з урахуванням готовності рф до ядерного шантажу повинні розглядатися перспективи військової кампанії 2023 року. Лише їх повне і комплексне врахування дозволить створити передумови для нанесення Україною поразки збройним силам країни-агресора і припинення руйнівної війни посеред Європи.

Як повідомляв Укрінформ, Місія МАГАТЕ на чолі з Рафаелем Гроссі 1 вересня відвідала Запорізьку АЕС, яку захопили російські терористи. Того ж дня гендиректор агентства та більша частина делегації залишила захоплений росією об'єкт.

5 вересня Президент України Володимир Зеленський знову закликав визнати росію державою-терористом і посилити санкції про неї, аби відвернути радіаційну катастрофу на Запорізькій АЕС.

Читайте також: Виконання рекомендацій МАГАТЕ можливе лише після деокупації ЗАЕС - Галущенко

Міжнародне агентство з атомної енергії МАГАТЕ у своєму звіті від 6 вересня за підсумками місії закликало до негайного створення зони безпеки навколо Запорізької атомної електростанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-