МАГАТЕ має заявити, що військові та зброя на ЗАЕС загрожують ядерній безпеці – Галущенко

МАГАТЕ має заявити, що військові та зброя на ЗАЕС загрожують ядерній безпеці – Галущенко

Укрінформ
Фактично фахівці МАГАТЕ визнають порушення ключових основоположних принципів ядерної безпеки через дії, що вчиняють російські загарбники.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону, повідомляє пресслужба міністерства.

«Місія МАГАТЕ має заявити про те, що наявність військових, наявність зброї на станції є дійсно загрозою ядерній безпеці. Це очевидно», - наголосив Галущенко.

За його словами, фахівці місії, які залишаться на станції протягом декількох днів, мають оцінити фактичну ситуацію на станції та надати розширену інформацію та рекомендації щодо забезпечення ядерної безпеки.

Читайте також: росіяни брешуть та перешкоджають місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС - Енергоатом

«Ключовою буде частина місії, яка зараз залишилась на станції. Планується, що вона перебуватиме там 3-4 дні. У нас багато спільних підходів щодо технічних питань, які треба оцінити на станції. Фактично фахівці МАГАТЕ визнають порушення ключових основоположних принципів ядерної безпеки через дії, що вчиняють окупанти», - зазначив Галущенко.

Він зауважив, що рекомендації і звіти МАГАТЕ мають бути надіслані Україні, експлуатуючій організації ЗАЕС – «Енергоатому».

"І ми маємо виконати ці рекомендації, усунути наслідки варварських дій окупантів. Але для цього ми повинні мати доступ до станції. Вона має бути повернена під контроль України", - наголосив міністр.

Як повідомлялося, місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з її главою Рафаелем Гроссі прибула до України і 1 вересня відвідала захоплену росією Запорізьку АЕС.

На ЗАЕС залишилися п'ятеро представників місії МАГАТЕ.

Читайте також: Місію МАГАТЕ супроводжували незалежні ЗМІ, але росіяни їх не пустили – Галущенко

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-