В Україні вперше стягнули в дохід держави активи російського олігарха

В Україні вперше стягнули в дохід держави активи російського олігарха

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд задовольнив перший позов Міністерства юстиції України про стягнення у дохід держави активів громадянина рф, розміщених на території нашої країни.

Про це повідомляє пресслужба ВАКС, передає Укрінформ.

«1 вересня 2022 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду повністю задовольнила позовні вимоги Мін’юсту та ухвалила рішення стягнути в дохід держави активи російського громадянина, на якого указом Президента України накладені санкції», - йдеться у повідомленні.

У ВАКС поінформували, що це - перше рішення про конфіскацію майна росіянина в Україні.

«Така конфіскація передбачена Законом України «Про санкції», має винятковий характер та може застосовуватися лише під час дії воєнного стану до тих осіб, які значною мірою сприяли збройній агресії проти України», - зазначається у повідомленні.

Під час судового розгляду було встановлено факт підтримки російським громадянином дій країни-агресора, що загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

Читайте також: Мінекономіки: Російські активи - це ідеальне джерело фінансування дефіциту бюджету

Як пояснили у судовій інстанції, ВАКС установив зв’язок між діяльністю відповідача як кінцевого бенефіціарного власника низки юридичних осіб, які займаються виготовленням безпілотних літальних апаратів для російської армії, та фактом використання таких БПЛА під час російської збройної агресії проти України.

«Фінансування відповідачем збройної агресії проти України призводить до суттєвих негативних наслідків для держави і суспільства», - заявили у ВАКС.

Тож колегія суддів Вищого антикорсуду встановила причинний зв’язок між діями відповідача, які полягали в організації матеріально-технічного забезпечення підготовки та здійснення збройної агресії проти України, та порушенням фундаментальних прав та свобод людини та суспільства в цілому.

Читайте також: Україна постійно веде перемовини щодо передачі заморожених за кордоном російських активів - ОП

«Зокрема, суд узяв до уваги наявність численних жертв серед цивільного населення в Україні, руйнування об’єктів інфраструктури, культурної спадщини, загрози атомної катастрофи тощо. Вказане зумовлює відповідне реагування з боку держави шляхом використання правового механізму у виді стягнення в дохід держави активів відповідача», - поінформували у пресслужбі.

Раніше ЗМІ повідомляли, що росіянин володимир євтушенков став першим олігархом, стосовно якого Мінʼюст України подав позов до ВАКС щодо конфіскації активів.

За інформацією ЗМІ, євтушенков – один з найбагатших людей рф, 2021 року його статки сягали 3,4 млрд доларів. Один з його основних капіталів – АФК "Система".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-