МАГАТЕ має надати конкретні цифри про те, що відбувається з реакторами на ЗАЕС - Подоляк

МАГАТЕ має надати конкретні цифри про те, що відбувається з реакторами на ЗАЕС - Подоляк

Укрінформ
Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк вважає, що від місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) треба очікувати не абстрактного звіту, а математичного з поясненнями, що відбувається з реакторами на Запорізькій атомній електростанції.

Таку думку він висловив в ефірі телемарафону, повідомляє Укрінформ.

Зокрема, Подоляк розповів, що наразі експерти МАГАТЕ дісталися ЗАЕС і “будуть проговорювати мандат свій з російською стороною”.

“Зараз вони будуть уточнювати, по якому протоколу буде йти опитування. Тому, що це ж МАГАТЕ, це конкретна спеціалізована організація, яка приїхала не просто подивитися територію, подивитися стан будинків і таке інше, і навіть психологічний стан персоналу, який там залишився. Невеличка частина, правда, персоналу. Місія МАГАТЕ має виконати ключову роботу - це вивчити інженерне становище індикативного залу, тобто, де все можна побачити на індикаторах, що відбувається з реактором, які процедури виконує персонал”, - розповів Подоляк.

Він зауважив, що на ЗАЕС залишилася частина українського персоналу станції, які перебувають у заручниках у російських військових.

“Тобто він (персонал - ред.) у тяжкому психологічному стані. І треба оцінити, чи вони розуміють протоколи, за якими вони працюють, чи вони взагалі розуміють, що вони там роблять, і чи не заважають їм російські військові це робити. І це дуже складна робота, на мій погляд", - додав Подоляк.

На його переконання, місія МАГАТЕ має надати детальні дані про стан реакторів ЗАЕС.

"Ми маємо очікувати від МАГАТЕ саме не якогось там абстрактного звіту про те, що “так, ми приїхали, ми щось тут побачили, ми щось можемо вам сказати”. Ні. Вони мають дати нам конкретні цифри - математичний звіт про те, що саме відбувається з реакторами, і чи ця кількість персоналу, яка сьогодні знаходиться на ЗАЕС, достатня для того, щоб ефективно керувати саме захисними контурами”, - підкреслив радник керівника ОП.

Подоляк зауважив, що світ “три-чотири місяці взагалі не звертав увагу на те, що відбувається на Запорізькій атомній електростанції”.

“Але зараз це виглядає трішки інакше - є розуміння того, що російські військові абсолютно не розуміють, що вони там роблять. Тобто вони абсолютно не адекватно ставляться до тих ризиків, які є на станції. Друге - “росатом”, “росенергоатом” не відправили туди спеціалістів, вони там практично відсутні. Третє - там знову ж таки є частина персоналу, яка залишилася, але залишилася частина українського персоналу, і до них ставлення ви самі розумієте, яке. Бо росіяни знову ж таки не зовсім люди, які розуміють, що й вони знаходяться в зоні ризику. І, нарешті, четверте: світ точно сьогодні - оце ключове <...> - зайняв більш агресивну, я так скажу, позицію по відношенню до того, що робить російська федерація, в тому числі на ЗАЕС”, - підкреслив Подоляк.

Читайте також: Україна робить усе, щоб візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС був безпечним та ефективним – МЗС

Він аргументував свою думку "достатньо жорсткими" заявами, які лунають і від МАГАТЕ, і від ООН.

Як повідомлялося, 31 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибула до Запоріжжя, щоб відвідати Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Енергодарі.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-