Україна робить усе, щоб візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС був безпечним та ефективним – МЗС

Україна робить усе, щоб візит МАГАТЕ на Запорізьку АЕС був безпечним та ефективним – МЗС

Укрінформ
Україна робить усе для того, щоб місія МАГАТЕ, яка наразі перебуває на шляху до Запорізької АЕС, відбулась безпечно й ефективно.

Про це заявив у Фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко, передає Укрінформ.

«Це - важлива місія, і ми робимо все, щоб вона відбулася безпечно й ефективно. російські окупаційні війська мають припинити обстріли коридорів слідування делегації МАГАТЕ та не перешкоджати її діяльності на станції», - зазначив Ніколенко.

Він констатував, що майже шість місяців на території найбільшої атомної станції Європи незаконно перебувають російські війська, а сім основоположних принципів мирного використання ядерних технологій і ядерної енергії грубо порушено.

«У межах місії експерти МАГАТЕ мають зафіксувати порушення стандартів і норм ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС на тлі російської окупації. Позиція України залишається незмінною: АЕС має бути негайно демілітаризована, деокупована та передана під повний контроль українського уряду», - наголосив Ніколенко.

Речник МЗС також закликав міжнародну спільноту посилювати тиск на рф до повної демілітаризації та деокупації атомної станції та її повернення під контроль України.

Читайте також: Енергоатом очікує демілітаризації Запорізької АЕС за результатами місії МАГАТЕ

Як повідомлялося, місія МАГАТЕ сьогодні вранці вирушила з Києва до Запорізької АЕС, аби оглянути ситуацію та встановити постійне представництво.

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з її главою Рафаелем Гроссі прибула до української столиці напередодні запланованого візиту на Запорізьку АЕС.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

ООН, США та Україна закликали рф до виведення військової техніки та особового складу з ядерного об’єкта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-