Норвегія планує виділити два мільярди крон на забезпечення України газом

Норвегія планує виділити два мільярди крон на забезпечення України газом

Укрінформ
Уряд Норвегії пропонує виділити 2 мільярди норвезьких крон (близько180 тис. доларів) для того, щоб українці могли забезпечити себе газом для зимового періоду на тлі російської агресії.

Про це йдеться у пресрелізі норвезького уряду, передає Укрінформ.

«Війна призвела до того, що Україна потребує негайної зовнішньої підтримки. Україна звернулася до Норвегії з проханням узяти на себе головну роль у забезпеченні доступу до енергоносіїв. Ми стежимо за ситуацією і пропонуємо витратити два мільярди крон на закупівлю українцями газу восени та взимку», - сказав прем’єр-міністр Норвегії Йонас Ґар Стере.

Як зазначається, під час відвідування Києва у липні Стере оголосив, що Норвегія збільшить підтримку України до 10 мільярдів норвезьких крон у 2022 та 2023 роках.

«Наш внесок у закупівлю газу, серед іншого, допоможе цієї зими зберегти тепло в лікарнях і школах України, а також надасть багатьом можливість готувати гарячу їжу», – заявив Стере.

Норвегія планує використовувати Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) як канал для підтримки закупівель газу для України. Норвегія також закликала інші країни надати підтримку для закупівлі газу через ЄБРР.

Читайте також: Україну чекає найхолодніша зима за останні десятиліття – Вітренко

«У березні Україна звернулася до Банку з проханням про підтримку щодо закупівлі газу для компенсації втрат власного газу та імпорту після вторгнення росії. Норвегія та інші донори допоможуть Україні у закупівлі та зберіганні газу», - заявила міністр закордонних справ Аннікен Гюйтфельдт.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня уряд Норвегії запровадив нові санкції проти росії, які покликані значно обмежити її можливості фінансувати війну проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-