У МАГАТЕ заявили про відсутність витоків радіації на об’єктах Запорізької АЕС

У МАГАТЕ заявили про відсутність витоків радіації на об’єктах Запорізької АЕС

Укрінформ
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаелль Маріано Гроссі проінформував сьогодні про поточний радіаційний стан на Запорізькій атомній станції (ЗАЕС), яка з початку березня окупована російськими військами.

Як повідомляє Укрінформ, відповідна інформація щодо поточного стану ЗАЕС оприлюднена на офіційному сайті МАГАТЕ.

«Україна проінформувала Міжнародне Агентство з Атомної Енергії (МАГАТЕ) про поновлення обстрілів протягом минулих днів містечка Запорізької Атомної станції (ЗАЕС), але зазначила, що всі системи безпеки залишаються діючими, і не відбулося підвищення рівня радіації. Про це сьогодні повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаелль Маріано Гроссі», - йдеться в оприлюдненій інформації.

Читайте також: У складі місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС не буде американських і британських експертів – NYT

Згідно з повідомленням, ЗАЕС нині отримує доступ до зовнішніх джерел електроенергії після того, як станція в четвер тимчасово втратила поєднання із останньою власною зовнішньою електричною лінією потужністю у 750 кіловольт. Обидва реактори, що були від’єднанні від електричної мережі, знову є працездатними після поновлення такого поєднання у п’ятницю. Чотири інші реактори ЗАЕС були від’єднанні від мережі до подій, що розгорнулися у четвер, та наразі залишаються зупиненими.

Гроссі зауважив, що район ЗАЕС піддавався обстрілам у минулі четвер, п’ятницю та у суботу, але Україна все ще не має повної інформації про характер спричинених цими обстрілами пошкоджень.

«Внаслідок обстрілів був завданий удар по території станції, де розташовані дві так звані спеціальні будівлі приблизно у 100 метрах від будівель реакторів, а також від одного із шляхопроводів. Ці будівлі містять внутрішні об’єкти, включаючи пристрої для обробки води, центри для ремонту обладнання, а також потужності для поводження із відходами. На території цього ж містечка були пошкоджені також певні водопроводи, але вони вже були відновлені», - йдеться в інформації.

Читайте також: У разі аварії на ЗАЕС радіаційна хмара накриє частину півдня України та деякі регіони росії – Енергоатом

Посилаючись на інформацію, що була отримана з України, Гроссі заявив, що всі виміри рівня радіоактивності на ЗАЕС залишаються в межах норми, і не було виявлено ознак будь-якого витоку водню.

Як зазначається, нещодавні обстріли ще раз засвідчили наявність ризику потенційного ядерного інциденту на ЗАЕС, яка є найбільшою в Європі атомною енергетичною станцією.

«За словами генерального директора (МАГАТЕ), він продовжує консультації з усіма сторонами з метою надіслати місію експертів МАГАТЕ на цю станцію протягом наступних кількох днів, щоб допомогти забезпечити її безпечність та безпеку. Запланована місія могла б оцінити фізичну шкоду, що нанесена об’єктам ЗАЕС, визначити працездатність її основних та резервних систем безпеки, а також оцінити робочі умови для персоналу, здійснити невідкладні захисні заходи на території містечка», - йдеться в інформації МАГАТЕ.

Читайте також: армія рф перетворила ЗАЕС на військову базу, весь континент під загрозою – Кулеба

Як повідомляв Укрінформ, Запорізька атомна електростанція, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає рф негайно передати контроль над станцією Україні.

На початку наступного тижня інспектори МАГАТЕ планують приїхати на захоплену росією Запорізьку АЕС, щоб оцінити стан безпеки станції та розв’язати проблеми, спричинені бойовими діями. Крім того, група фахівців може доставити на АЕС запасні частини, прилади радіаційного контролю та інші необхідні матеріали для підвищення рівня безпеки станції.

Читайте також: Генсек ООН розчарований, що через позицію рф ядерній конференції забракло згоди

Сьогодні фахівці Енергоатому попередили, що в разі важкої аварії на Запорізькій атомній електростанції, відповідно до прогнозу рози вітрів на понеділок, 29 серпня, радіаційна хмара пошириться на частину півдня України та південно-західні регіони росії.

Фото: iaea.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-