«Зелений» енергетичний перехід Німеччини: країна робить ставку на водень

«Зелений» енергетичний перехід Німеччини: країна робить ставку на водень

Укрінформ
Німеччина робить швидкі кроки з позбавлення газової залежності від росії та досягнення кліматичних цілей, роблячи ставку в цьому на зелений водень.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц з нагоди підписання канадсько-німецького Меморандуму щодо співробітництва в галузі використання водню, передає Укрінформ.

Водень відіграватиме провідну роль у майбутніх енергетичних поставках з Канади до Німеччини, особливо в секторах, які важко декарбонізувати, - промисловість, судноплавство, авіація або транспорт.

Відповідно до німецької національної водневої стратегії, яку було оприлюднено в червні 2020 року, ФРН потребуватиме до 90-110 ТераВатт водню до 2030 року. Німеччина планує побудувати суттєву кількість потужностей з гідролізу у своїй державі, але переважну більшість треба буде імпортувати.

Читайте також: В уряді Німеччини заявили, що не мають наміру запускати Nord Stream 2

Шольц зауважив при цьому, що розрахунки німецьких експертів базуються на прогнозах, зроблених до російської загарбницької війни проти України. Але з урахуванням нової ситуації, потреба ФРН у водні може буде більшою.

Канада зробить великий внесок для «зеленого енергетичного переходу» Німеччини, впевнений Шольц. Ця країна є близьким партнером і однодумцем у цьому переході, підкреслив він.

"Звісно, треба вести переговори стосовно постачання скрапленого газу, але в довгостроковій перспективі реальний потенціал урешті решт – у зеленому водні, який буде вироблятися в малонаселених і сповнених енергії вітру атлантичних провінціях Канади", - заявив канцлер.

Читайте також: Канада з’ясує економічну доцільність експорту газу до Європи – Трюдо

Він підкреслив, що зараз треба діяти не лише заради досягнення амбіційних кліматичних цілей і досягнення енергетичної незалежності, але також з огляду на міжнародну конкуренцію. Обидві країни мають компанії, які є експертними на ринку водню, але інші гравці, такі як Китай і США, також не стоять на місці, тож треба закріплювати свої провідні позиції. Глава німецького уряду закликав створювати інвестиційні можливості для компаній і наукових інститутів, які займаються проблемами водню.

Нагадаємо: Олаф Шольц здійснював 21-23 серпня візит до Канади разом з міністром економіки Робертом Габеком, який і поставив свій підпис під Меморандумом щодо співробітництва в галузі використання водню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-