Україна має змінити статус Китаю зі стратегічного партнера на економічного – експерт

Україна має змінити статус Китаю зі стратегічного партнера на економічного – експерт

Укрінформ
Україні потрібно переглянути статус відносин із Китаєм з урахуванням реального стану двосторонньої взаємодії, національних інтересів України, позиції КНР щодо російсько-української війни та бачення й підходів держав-партнерів України з Європейського Союзу та НАТО до відносин із КНР.

Таку думку на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ висловив керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Юрій Пойта.

На думку експерта, враховуючи нинішні реалії, Китаю доцільніше надати статус економічного, а не стратегічного партнера з відповідними обмеженнями для співробітництва з цією країною.

При формуванні свого бачення характеру відносин із Китаєм, за словами Пойти, потрібно брати до уваги стратегічний курс нашої держави на євроатлантичну інтеграцію, виходячи з чого Україні потрібно приймати підходи своїх партнерів до відносин із Пекіном.

Читайте також: Китай має достатньо важелів впливу на рф, щоб зупинити війну – Зеленський

Окремо експерт вказав на проблему практичної відсутності України як суб’єкта в експертному й політичному дискурсі Китаю. За його словами, нашу державу сприймають там як територію, історично підконтрольну росії, яка зараз тимчасово потрапила під вплив США.

Пекін, за словами Пойти, уникає прямого діалогу з Києвом попри постійний пошук українською стороною контакту з вищим керівництвом Китаю. «Якщо Президент Зеленський через ЗМІ звертається до Голови КНР Сі Цзіньпіна із закликом до прямого діалогу, значить дипломатичні канали не працюють, і не з вини України» - сказав експерт, нагадавши про нещодавнє інтерв’ю Зеленського китайському виданню South China Morning Post.

Китай, за словами Пойти, не хоче псувати відносини з росією, дотримується проросійського нейтралітету й не підтримує антиросійські санкції, тому Україна повинна сформувати своє бачення щодо Китаю, яке відповідає поточній геополітичній ситуації і її довгостроковим інтересам. Зокрема, на його думку, потрібно обмежити взаємодію з Китаєм у кібернетичній сфері й телекомунікаціях, припинити військово-технічне співробітництво, запровадити обмеження й перевірки для китайських інвестицій в Україну тощо.

Читайте також: Китай навряд надаватиме росії озброєння для війни проти України – експерт

«Відносини з Китаєм будуть ослаблені, десь поставлені на паузу, але це нормальна практика, коли одна країна переглядає свої відносини з іншою. Це потрібно для довгострокових інтересів України», - зазначив експерт.

Як повідомлялося, Україна і Китай розвивають відносини стратегічного партнерства відповідно до двосторонніх договорів, підписаних у 2011 та 2013 роках. Із 2019 року Китай є найбільшим торговим партнером України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-