Мінагрополітики збільшило прогноз цьогорічного врожаю до 65-67 мільйонів тонн

Мінагрополітики збільшило прогноз цьогорічного врожаю до 65-67 мільйонів тонн

Укрінформ
На сьогодні в Україні зібрано 12 млн тонн зерна нового врожаю. При цьому загальний прогноз валового збору зернових та олійних культур зріс до 65 - 67 млн тонн, попри те, що раніше розраховували на 60 млн тонн.

Як передає Укрінформ із посиланням на Урядовий портал, про це йшлося під час селекторної наради з очільниками областей під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо стану збирання, зберігання та експорту сільськогосподарської продукції.

Так, учасники наради заслухали інформацію міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського щодо стану збирання і зберігання зернових та олійних культур. Він зазначив, що цьогоріч валовий збір урожаю очікується на рівні 65 - 67 млн тонн замість 60 млн тонн, як передбачалося раніше.

Глава уряду передав слова вдячності аграріям, які героїчно збирають врожай, особливо в тих областях, де продовжуються обстріли та є заміновані поля.

«Попри всі негаразди, жнива тривають. Відповідно до інформації Мінагрополітики, за період жнив збирання зернових проведено на площі 3,5 млн га, фактично зібрано 12 млн тонн зерна нового врожаю», - зазначив Шмигаль.

Прем’єр-міністр підкреслив, що завдяки злагодженій роботі держави й за лідерства Президента України фактично розблокована робота одеських морських портів. Зокрема, перший корабель з українським зерном уже пройшов перевірку в Стамбулі. За словами очільника уряду, це дасть додаткові можливості для експорту зерна й більше впевненості для аграріїв.

«Загалом за червень ми експортували 3,2 млн тонн із 5 тонн, які було потрібно. Експорт поступово зростає і залізницею, і дорогою, і через дунайські порти. Морські порти значно розширять ці спроможності й аграрії отримають нові можливості для збуту продукції. Держава робить для цього все необхідне», — наголосив Прем’єр-міністр.

Як зауважив Шмигаль, уряд зі свого боку опрацьовує і вдосконалює умови участі сільгоспвиробників у державній програмі «Доступні кредити 5-7-9%». За словами прем’єра, понад 52% цієї програми орієнтовано на кредитування представників аграрного бізнесу.

«Крім того, ми запровадили грантову підтримку. Вже цього тижня перші заявники отримають гранти на розвиток садівництва, теплиць, на розвиток переробки та мікропідприємств. Більше 5 тисяч заявок вже подано й опрацьовано. Будемо продовжувати реалізацію цієї програми зі створення робочих місць через надання відповідних грантів», — наголосив очільник уряду.

Як повідомлялося, за попередніми прогнозами очікувалося, що врожай кукурудзи в Україні в 2022 році становитиме до 24 млн тонн, пшениці - до 16 - 20 млн тонн, ячменю - близько 5 млн тонн.

Читайте також: Суховантаж Razoni почав рух через Босфор

1 серпня, вперше з 24 лютого, з Одеського порту вийшло судно з українським продовольством. На його борту - понад 26 тис. тонн кукурудзи. Судно Razoni під прапором Сьєрра-Леоне прямує в Ліван. Воно йшло коридором, безпеку якого підтвердили ООН та Туреччина.

Зараз у портах Одещини чекають на відправлення ще 16 суден з українським збіжжям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-