Газпром заявив про припинення постачання газу до Латвії

Газпром заявив про припинення постачання газу до Латвії

Укрінформ
російський монополіст Газпром заявив про припинення постачання газу до Латвії.

Як передає Укрінформ, про це компанія повідомила у Телеграмі.

«Сьогодні ПАТ «Газпром» припинило постачання газу до Латвії в рамках липневої заявки через порушення умов відбору газу», - йдеться в повідомленні.

При цьому, за даними латвійського оператора Conexus Baltic Grid, газ до Латвії надходить, хоча й вдвічі менших обсягах. Потужність вхідного потоку становить 35,62 гігават-годин на добу.

Втім, рф - не єдиний і зараз не найбільший постачальник газу в Латвію. Баланс вхідного потоку газу з Литви – 64,52 гігават-годин.

Читайте також: ЄС не вистачатиме до 45 мільярдів кубометрів газу, якщо росія припинить поставки

Продовження постачання російського газу до Латвії може пояснюватися і тим, що компанія Latvijas gāze закуповує російський газ, але стверджує, що постачальником є ​​не Газпром, а оплата здійснюється в євро. Назва нового постачальника не розголошується, оскільки, заявляють у Latvijas gāze, це комерційна інформація. Латвійська Служба держбезпеки (VDD) повідомила, що інформація про угоду потрапила до її поля зору.

Раніше повідомлялося, що лише з листопада 2021 року до квітня поточного порівняно з відповідним періодом минулого року загальне споживання природного газу в Латвії знизилося на 18%.

Також була інформація, що в новому опалювальному сезоні домогосподарствам вистачить того газу, що вже є в Латвії, хоч і за набагато вищою ціною, ніж у попередній сезон. Але підприємства теплопостачання та муніципалітети очікують настання нового опалювального сезону з більшою тривогою. Крім високих цін на тепло через подорожчання енергоресурсів, може бути дефіцит самих ресурсів.

Читайте також: Президент: Черговий газовий шантаж рф є достатнім приводом для розширення санкцій

Як повідомлялося, Латвійський Сейм ухвалив постанову про повну заборону постачання газу з рф до Латвії з 1 січня 2023 року.

Ці новини приходять на тлі повномасштабної агресії рф проти України. Демократичні країни запроваджують санкції проти росії. кремль шантажує Європу припиненням постачання газу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-