рф в обхід санкцій вивела в Туреччину мільярди доларів на будівництво АЕС - Bloomberg

рф в обхід санкцій вивела в Туреччину мільярди доларів на будівництво АЕС - Bloomberg

Укрінформ
російська державна компанія «росатом» перераховує гроші дочірній компанії, яка будує атомну електростанцію вартістю 20 мільярдів доларів на узбережжі Середземного моря Туреччини, не боячись, що проєкт можуть відкласти через санкції.

Як передає Укрінформ, гроші пройшли через підсанкційні “сбербанк” та “совкомбанк”, стверджує агентство Bloomberg з посиланням на джерела та заяву держкорпорації.

Так, «росатом» минулого тижня надіслав близько 5 мільярдів доларів турецькому будівельнику, відомому як Akkuyu Nuclear JSC.

Читайте також: Поліція виявила активи російських корпорацій на понад ₴7,75 мільярда

Електростанція вважається критично важливою для Туреччини, коли у країні хочуть задовольнити постійно зростаючі потреби в енергії. Ця АЕС може забезпечити 10% внутрішнього попиту країни на електроенергію, якщо всі чотири реактори запрацюють.

Bloomberg пише, що проєкт отримав фінансування від найбільшого російського кредитора «сбербанк», який потрапив під санкції США та Європейського Союзу, а також від «совкомбанку», що теж під санкціями.

Читайте також: В управління держави передали арештовані активи на ₴15 мільярдів

Але «росатом», єдиний власник турецького проєкту, і його дочірня компанія, яка будує АЕС, не потрапили під санкції. росія покриє витрати на будівництво електростанції упродовж наступних двох років.

У Bloomberg зазначили, що рф залишається важливим джерелом постачання енергоресурсів для Туреччини. Вона забезпечила чверть імпорту сирої нафти Туреччиною та близько 45% закупівель природного газу минулого року, що дало москві величезний профіцит у двосторонній торгівлі. 

Читайте також: росія забиває «вікно в Європу» і хоче виграти для цього час

Також обидві країни зараз працюють над механізмом, який дозволить Туреччині оплачувати частину або всі закупівлі енергії з рф у лірах.

Фото: Serkan Avci/Anadolu Agency/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-