Україна розраховує отримати від МВФ до $20 мільярдів кредиту - глава Нацбанку

Україна розраховує отримати від МВФ до $20 мільярдів кредиту - глава Нацбанку

Укрінформ
Україна веде консультації з МВФ про виділення кредиту в розмірі $15-20 мільярдів, що має сприяти відновленню зруйнованої війною національної економіки.

Про це розповів в ексклюзивному коментарі Reuters голова НБУ Кирило Шевченко, передає Укрінформ.

«Київ уже надіслав свій запит МВФ, і зараз веде консультації з фондом щодо нового фінансування», - цитує агентство керівника Нацбанку.

Шевченко висловив сподівання, що МВФ надасть Україні до $20 мільярдів на термін до двох-трьох років у формі угоди Stand-by (SBA) або механізму розширеного фінансування (EFF).

Читайте також: МВФ очікує найближчими днями нових надходжень на спецрахунок для України

Як зазначається, зараз, за оцінками фінансистів, постраждалій від війни економіці України загрожує економічний спад на 35-45% ВВП у 2022 році та щомісячний бюджетний дефіцит у розмірі $5 мільярдів. Тому держава сильно залежить від зовнішнього фінансування західних партнерів.

За словами глави Нацбанку, нова програма має передбачати заходи, які допоможуть стабілізувати економіку. Крім того, це має повернути країну до передвоєнних умов, забезпечити гнучкий обмінний курс, відсутність обмежень на валютному ринку, зменшення непрацюючих кредитів у банківському секторі та збалансовану фіскальну політику.

Читайте також: Подальша підтримка України має залишатися пріоритетною для донорів – МВФ

Як повідомляв Укрінформ, група кредиторів України оголосила про намір відтермінувати виплату основної суми боргу та відсотків до кінця 2023-го з можливістю продовження відстрочки ще на рік. За словами міністра фінансів України Сергія Марченка, це дасть змогу спрямувати заощаджені $5 мільярдів на нагальні потреби: соціальний захист та грошове забезпечення військовослужбовців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-