ЄС має підготуватися до повної зупинки постачання російського газу - Єврокомісарка

ЄС має підготуватися до повної зупинки постачання російського газу - Єврокомісарка

Укрінформ
Останні дії та заяви "газпрому" свідчать про те, що росія будь-якої миті може повністю перекрити постачання газу до Європи, тож ЄС має спільно відповісти на таку загрозу, заздалегідь скоротивши споживання газу для його прискореного закачування у підземні сховища перед зимовим періодом.

Про це сьогодні у Брюсселі перед початком надзвичайної Ради міністрів з питань енергетики заявила Єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми обговоримо сьогодні готовність ЄС до цієї зими. Вчорашня заява від газпрому підкреслила ще раз: ми маємо бути готовими до ймовірного миттєвого переривання постачання газу у будь-який момент. Щоб підготуватися до цього, ми маємо діяти просто зараз, і долати цю кризу всі разом. Для цього нам необхідно заздалегідь зменшити попит. Це дозволить нам продовжувати заповнення наших підземних газових сховищ, які зараз заповнені на 66%. Це також дозволить нам скоротити майбутній розрив між обсягами постачання газу та його попитом у майбутньому», - зауважила Єврокомісарка.

За її словами, різні країни-члени в умовах цієї кризи мають різні обставини та різні «стартові позиції», тож сьогодні під час зустрічі міністрів відбудуться «цікаві політичні обговорення». При цьому Кадрі Сімсон висловила переконання, що європейські урядовці зрештою зможуть дійти політичної згоди навколо цього питання.

Читайте також: Газова війна путіна проти Європи є продовженням його війни проти України - Кулеба

«Пропозиції з подолання кризи мають спиратися на єдність та солідарність Євросоюзу. Будь-який обсяг газу, який буде заощаджений зараз, може допомогти іншим країнам-членам, які постануть перед дуже важкими викликами у випадку переривання постачання. Дійсно, країни-члени використовують різні обсяги газу, їх взаємопоєднання поки не є досконалим, особливо для країн, що ізольовані на суходолі. Чеське головування ЄС обговорило з колегами план, як ми можемо підтримати такі країни вже цієї зими», - сказала Сімсон.

Вона зауважила, що рішення росії скоротити постачання газу через «Північний потік 1» не стало несподіваним для Європейської Комісії. Європейська сторона свідома, що для такого рішення газпрому не було жодних технічних причин, тож цей крок є повністю політично мотивованим. Ця обставина лише підкреслює необхідність скорочення споживання газу вже зараз, що є «шляхом до порятунку».

Відповідаючи на запитання преси щодо можливості введення режиму надзвичайної енергетичної ситуації, Єврокомісарка нагадала, що для такого кроку існує чітка правова процедура, за якою країни-члени можуть звертатися до Єврокомісії з такими пропозиціями. Наразі у всіх країнах-членах продовжується заповнення підземних газових сховищ. Протягом кількох минулих тижнів в ЄС таким чином був створений запас газу, який за обсягом перевищує весь обсяг газу, що споживається зазвичай у літній період.

Читайте також: Міністр економіки ФРН: Запустити Nord Stream 2 - все одно, що підняти над Європою білий прапор

«Сьогодні відбудеться ще одне обговорення Ми зустрінемося з міністром енергетики України Германом Галущенко. Це ще одне нагадування того, що будь-які кроки, які ми робимо, мають вплив не лише на європейський ринок, але також є важливими для України», - додала Єврокомісарка з питань енергетики.

Як повідомлялося, російська федерація з 11 по 21 липня призупинила постачання газу «Північним потоком» під приводом проведення планових профілактичних робіт. Раніше Канада вирішила повернути Німеччині відремонтовану газову турбіну, що використовувалася в системі трубопроводу Nord Stream, що викликало глибоке розчарування в Україні. Вчора, 25 липня, російський газовий монополіст "газпром" заявив про виведення з експлуатації ще одного газотурбінного двигуна на компресорній станції "Портова", та про скорочення добового обсягу прокачування газу через «північний потік-1» до 33 мільйонів кубометрів газу.

Раніше Єврокомісія представила триєдиний план для подолання ймовірної газової кризи на випадок раптового повного переривання постачання газу від російської федерації. Цей план передбачає пошук нових надійних постачальників газу, масовані інвестиції в розвиток поновлювальної енергії, а також заходи із підвищення енергоефективності та заощадження газу. Зокрема, країнам ЄС запропоновано вже зараз, у якості запобіжного заходу, зменшити споживання газу на 15 відсотків, та закачувати його натомість у підземні сховища для безпечного проходження зимового періоду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-