газпром зупинить ще одну турбіну «Північного потоку», прокачування газу до Європи впаде вдвічі

газпром зупинить ще одну турбіну «Північного потоку», прокачування газу до Європи впаде вдвічі

Укрінформ
російський газовий монополіст "газпром" виводить із експлуатації ще один газотурбінний двигун для "Північного потоку - 1", встановлений на компресорній станції "Портова". Добовий обсяг прокачування газу становитиме 33 мільйони кубометрів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на заяву газового концерну.

«У зв'язку із закінченням строку міжремонтного напрацювання до капітального ремонту (відповідно до розпорядження ростехнагляду та з урахуванням технічного стану двигуна) газпром зупиняє експлуатацію ще одного газотурбінного двигуна Siemens на КС "Портова», - заявили в газпромі.

Із 27 липня, йдеться у заяві концерну, добовий обсяг прокачування газу становитиме 33 мільйони кубометрів, що становить всього 20% від загальної потужності газопроводу.

Читайте також: Україна спонукає Канаду продовжити санкції, а ФРН - блокувати трансфер турбіни для Nord Stream

Пропускна потужність «Північного потоку – 1» – майже 170 мільйонів кубометрів на добу. З 21 липня, коли газопровід відновив роботу після планової зупинки на 10 днів, його завантажили на 40%.

До слова, ціна газу на біржі ICE у Лондоні після заяви газпрому про зупинку другої турбіни зросла до 1 860 доларів за тисячу кубометрів – майже на 10% порівняно з рівнем закриття попередньої сесії.

Нагадаємо, газпром знизив постачання газу по «Північному потоку - 1» до 40% від номінальної потужності в середині червня, пояснивши це тим, що через санкції не може повернути одну з турбін після ремонту з Канади. Влада Канади в результаті дозволила повернути турбіну, незважаючи на те, що на таке обладнання поширюються санкції.

Читайте також: У Канаді провели акцію проти передачі росії турбіни для Північного потоку

До 21 липня, коли газопровід відновив роботу після планової зупинки, турбіна не була передана газпрому. Агентство Reuters повідомляло, що росія на той момент так і не дала згоди на транспортування турбіни.

Президент рф володимир путін говорив, що якщо турбіну не повернуть вчасно, то по «Північному потоку» можна буде перекачувати лише 30 мільйонів кубометрів газу на добу замість нинішніх 60, тому що на ремонт наприкінці липня «має бути відправлена ​​ще одна машина».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-