У Мінагрополітики розраховують на відновлення темпів експорту зерна

У Мінагрополітики розраховують на відновлення темпів експорту зерна

Укрінформ
У Міністерстві аграрної політики та продовольства України розраховують на те, що після відкриття портів середньомісячний обсяг експорту зернових становитиме щонайменше 5 млн тонн.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

«Якщо минулого року, коли ми експортували морем 5-6 млн тонн щомісячно, Україна змогла продати сукупно 108 млн тонн зернових. Зараз у нас очікується новий врожай на рівні 60 млн тонн, також ще 20 млн тонн є залишків. Тобто це все одно менше довоєнних обсягів експорту», - наголосив очільник Мінагрополітики.

Водночас, уточнив він, в Україні зменшилося внутрішнє споживання, а тому потрібно менше зерна залишати в державі. Але з огляду на наявну ситуацію, загальні обсяги українського експорту цього року все одно скоротяться. Наскільки саме – поки не відомо.

Читайте також: Україна припинить експорт зерна, якщо в Чорному морі будуть загрози - Кубраков

«Ми би хотіли, щоб середньомісячний обсяг експорту з відкриттям портів становив щонайменше 5 млн тонн, а як буде далі, не знаємо. Ми очікуємо, що при відкритті портів зернова логістика в Україні знову переорієнтується на порти, тому що це значно дешевший експортний шлях», - додав Сольський.

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі, за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії, 22 липня підписано угоду, в рамках якої здійснюватиметься вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.

Після підписання 22 липня Ініціативи щодо експорту зерна та пов’язаних харчових продуктів морським шляхом, ведеться підготовка портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» до відновлення роботи. Захід суден до них і вихід здійснюватиметься шляхом формування каравану, який буде супроводжувати судно лідирування.

23 липня ворог атакував Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами типу «Калібр». Дві ракети збито силами протиповітряної оборони, ще дві влучили в об'єкти інфраструктури порту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-