Провина за продовольчу кризу у світі лежить виключно на росії – Шарль Мішель

Провина за продовольчу кризу у світі лежить виключно на росії – Шарль Мішель

Укрінформ
Ракетний обстріл, який росія завдала по торговельному порту в Одесі, поставив під реальну загрозу голоду багато країн світу. І це було ще одним свідченням того, що лише рф несе відповідальність за поточну продовольчу небезпеку в світі.

Про це сьогодні під час віртуального виступу на Другому саміті перших леді та джентльменів у Києві заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Війна кремля проти України має надзвичайно великий вплив на продовольчу безпеку. Кілька хвилин тому ми спілкувалися з Прем’єр-міністром України. Кілька годин тому російські ракети були спрямовані на Одесу, цілили у мільйони тонн зерна, що знаходилися у портах через блокування з боку росії. Це створює величезну загрозу для мільйонів життів по усьому світу», - сказав Шарль Мішель.

Читайте також: Зерно потрібно експортувати, незважаючи на обстріл росії Одеського порту – Найєм

Він повідомив, що нещодавно здійснив візит до Африки, де почув від лідерів африканських країн величезну стурбованість ситуацією, що склалася. в результаті дій росії. І ця ситуація може стати навіть ще складнішою у майбутньому.

«Ми маємо чітко розуміти, що росія винна у цій кризі. Лише на ній лежить провина за продовольчу небезпеку в світі. Саме тому санкції проти росії залишатимуться чинними», - додав президент Європейської Ради.

При цьому він привітав рішення щодо розблокування Чорного моря для експорту українського зерна та інших товарів, яке має виконуватися.

Читайте також: Україна готується до запуску експорту зерна попри обстріл Одеського порту - Кубраков

Шарль Мішель тепло звернувся до усього народу України.

«Українські брати й сестри. Ви, народ України, мужньо боретеся за свою свободу, і ми підтримуємо вас. Ми підтримуємо вашу країну від першого дня (російського вторгнення – ред.), надаємо конкретну допомогу, стоїмо і будемо стояти поряд із вами стільки, скільки це буде необхідним», - наголосив президент Європейської Ради.

Він нагадав, що ЄС дотримався свого зобов’язання, і Україна отримала статус країни-кандидата та чітку європейську перспективу, як країна, що має посісти своє місце у європейській родині. Кілька днів тому Рада ЄС затвердила надання Україні чергового траншу у 500 мільйонів євро для підтримки Збройних Сил, що довело загальний обсяг військової допомоги ЄС на адресу України до 2,5 мільярдів євро. Водночас ЄС продовжує надавати Україні макрофінансову підтримку – усього два тижні тому було ухвалено рішення про виділення для України одного мільярда такої допомоги, і ця робота буде продовжуватися.

Читайте також: Складна ситуація з безпеки лише зміцнила єдність позицій Євросоюзу й НАТО – Мішель

Крім того, ЄС надав дозвіл на створення сприятливих умов для експорту українських товарів. Євросоюз готується брати активну участь у повоєнній відбудові України та продовжуватиме підтримку процесів ключових реформ.

Водночас за словами Шарля Мішеля, Євросоюз продовжує збільшувати тиск на росію. Кілька днів тому ЄС ухвалив додатковий пакет санкцій, який посилює запроваджені раніше обмежувальні заходи, посилюючи експортний контроль та накладаючи обмеження на діяльність окремих осіб та компаній.

Шарль Мішель окремо наголосив, що ЄС і надалі надаватиме підтримку українцям, які опинилися в статусі переміщених осіб як в Україні, так і в країнах Європейського Союзу. Водночас Євросоюз разом із міжнародними партнерами зробить все, щоб притягнути до всіх причетних до воєнних злочинів росії в Україні, та продовжуватиме цілеспрямований збір та накопичення доказів таких злочинних дій.

Читайте також: Угода щодо зерна була б неможливою без HIMARS – глава МЗС Литви

Президент Європейської Ради наголосив на тому, що немає і не може бути безкарності за такі злочини. ЄС повністю підтримує процеси розслідування, що ведуться українськими та європейськими слідчими органами, засуджує жорстоке поводження з людьми, що були захоплені росією, а також її ставлення до українських військовополонених, всупереч нормам міжнародного права.

«Рік тому разом із Президентом Зеленським я мав можливість відвідати Донбас. Я відчув вашу надію в глибині власного серця, вашу мрію про побудову нації, яка зможе боронити свою країну, своїх дітей та Батьківщину. Саме тому, шановні українські брати та сестри, я хотів би завершити свій виступ таким посланням: українці, ви не одні. Ми стоятимемо пліч-о-пліч поряд з вами стільки, скільки це буде потрібно. Ми ніколи не погодимося, щоб у світі панувала лише жорстока сила. Ви відбудуєте свою країну. Україна разом з ЄС постане з більшою свободою, процвітаючою та вільною. З любов’ю від ЄС з Брюсселя, Слава Україні!», - завершив свій виступ Шарль Мішель.

Водночас його дружина та перша леді Європейської ради Амелі Дербаудренгієн наголосила на необхідності вчасно лікувати психологічні рани, що наносяться війною громадянам України, чоловікам, жінкам та дітям. Ці рани можуть бути непомітними ззовні, але можуть бути з людиною протягом усього життя.

Читайте також: На країни ЄС припадають 46% глобальної допомоги на розвиток – Шарль Мішель

«Тож ми будемо надавати допомогу українцям за межами України, а також будемо підтримувати психологічні центри в самій Україні, надавати кваліфіковану допомогу в містах та у віддалених населених пунктах. Йдеться про професійно підготовлених психологів, медичних сестер, сімейних лікарів та інших фахівців, що надаватимуть першу допомогу з подолання наслідків війни - депресії, порушень сну та інших проблем», - зауважила Амелі Дербаудренгієн.

За її словами, наразі європейці долучаються до соціальної та психологічної допомоги для українців, що опинилися на території ЄС. Зокрема, країни-члени проводять професійну сертифікацію українських лікарів та надають їм право надавати допомогу українцям у лікуванні душевних травм та у поверненні відчуття стабільності та, наскільки це можливо, «нормального» життя.

Як повідомлялося, сьогодні за ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської відбувається Другий міжнародний саміт перших леді та джентльменів. На заході обговорюється повоєнне майбутнє України та світу.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-