В ОП запевняють, що Україна не йтиме на жодні послаблення безпеки для експорту зерна

В ОП запевняють, що Україна не йтиме на жодні послаблення безпеки для експорту зерна

Укрінформ
Переговори щодо розблокування шляхів експорту українського зерна просуваються повільно, росії ніхто не довірятиме, тому Україна не послаблюватиме безпековий режим у Чорноморській акваторії.

Про це розповів радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк в ефірі інформаційного марафону «UAразом», передає Укрінформ.

«Просування йде, але йде повільно, враховуючи, що росія – це не та країна, яка може дати будь-які гарантії, у тому числі такі маленькі гарантії, що стосуються вивезення зерна», - сказав він, нагадавши, що до переговорів долучені українські військові експерти та МЗС.

Читайте також: Йтиме через три порти: в Україні назвали шляхи можливого експорту зерна

Водночас радник очільника ОП підкреслив, що ці переговори для України важливі: є країна-посередник – Туреччина, яка має забезпечити логістику вивезення зерна, і є міжнародна інституція, яка має право спостерігати, – ООН.

«Жодні гарантії, які може дати кому-небудь російська федерація, не вважаються дійсними, і ми на них не звертаємо уваги. Є гаранти – Туреччина й ООН, і з ними ми працюємо. Це ключове. Інше – ніхто не буде йти на будь-які послаблення безпекового режиму в Чорноморській акваторії», - запевнив Подоляк.

Він пояснив, що будь-які домовленості в рамках перемовин щодо зерна міститимуть вирішення саме технічних питань експорту.

Читайте також: росії не вдалося збути в Лівані крадене українське зерно, кораблі розвантажили в Сирії - розвідка

«Це не документ, який узгоджує якісь позиції з точки зору «війна-мир». Це буде технічний регламентний документ, який прописуватиме процедуру вивезення зерна з того чи іншого порту України», - пояснив радник керівника ОП.

Як повідомлялося, у результаті неспровокованої російської агресії в Україні було заблоковано понад 20 мільйонів тонн зерна, призначеного на експорт, у тому числі в рамках Світової продовольчої програми ООН. Це поставило під загрозу голоду найбільш уразливі країни світу, зокрема, в Африці.

ЄС організував «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення зерна сушею, автомобільним та залізничним транспортом, а також внутрішніми водними шляхами, але це дає змогу лише частково розв'язати проблему.

У Стамбулі проходять переговори щодо розблокування експорту зерна за участю представників України, Туреччини, росії та ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-