У ЄС цього тижня очікують на домовленість про розблокування українських портів

У ЄС цього тижня очікують на домовленість про розблокування українських портів

Укрінформ
росія має розблокувати українські порти задля здійснення експорту зерна, і у ЄС сподіваються, що така домовленість може бути досягнута протягом цього тижня.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Брюсселі перед початком засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наразі це найважливіше завдання, яке стоїть перед міжнародним співтовариством. Найбільш тривожною є нестача продовольства у багатьох країнах. росія блокує експорт українського зерна, і ми робимо все, щоб експортувати це зерно іншими шляхами: через «коридори солідарності», Чорним морем з (портів) Румунії й Болгарії, але цього недостатньо. Я сподіваюся, що цього тижня буде можливим досягти угоди, щоб деблокувати українські порти», - наголосив Боррель.

За його словами, від цього залежать життя десятків тисяч людей.

«Це не дипломатична гра. Це питання життя та смерті багатьох людей. росія має розблокувати (порти) та дозволити експорт українського зерна. Інакше ми маємо говорити, що вони використовують продовольство як зброю, без огляду на життя людей. Про це варто говорити, і говорити голосно», - сказав високий представник ЄС.

Читайте також: В Україні вже зібрали 3,6 мільйона тонн зерна нового врожаю

Як повідомлялося, внаслідок неспровокованої російської агресії в Україні виявилося заблокованим понад 20 мільйонів тонн зерна, призначеного на експорт, зокрема у рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН. Це поставило під загрозу голоду найбільш вразливі країни світу, зокрема в Африці.

ЄС організував «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення зерна суходолом, автомобільним та залізничним транспортом, а також внутрішніми водними шляхами, але це дозволяє лише частково вирішити проблему. Наразі у Туреччині за участю ООН відбуваються переговори щодо можливих шляхів виходу із ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-